- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француски председник: Нема доказа да Русија манипулише ценама енергената

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаМакрон после инцидента: Не треба преувеличавати
Макрон после инцидента: Не треба преувеличавати - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да не види доказе да Русија манипулише ценама енергената.
„Немам доказе да манипулишу ценама и никога не оптужујем“, рекао је Макрон у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.
Макрон је оценио да је мало вероватно да ће доћи до пада вредности енергената и да земље треба да учине све како би спречиле прекиде у испорукама и даљи раст цена, а земље Г-20 треба да уложе напоре како би координисале акције између произвођача енергената и потрошача.
Подсетимо, последњих месеци цене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле. У августу је цена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.
Тренутна ситуација је да су цене децембарских фјучерса за гас у Европи пале за скоро 10 одсто, на 850 долара за хиљаду кубних метара.
Русија је у више наврата истицала да гас није средство притиска и да руски гасни гигант „Гаспром“ поштује све своје уговорне обавезе.
Председник Русије Владимир Путин прошле недеље наложио је компанији „Гаспром“ да се, након што се напуне гасом подземна складишта у Русији, започне повећање испорука у Европу.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ дала је главна уредница Спутњика Србија, Љубинка Милинчић:
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Ко је крив за поскупљење гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала