- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Помагала им је да запамте целу Одисеју: Старогрчка техника која удвостручује капацитет памћења

CC0 / Јакоб Јорданс /Википедија / Одисеј у Полифемовој пећини
Одисеј у Полифемовој пећини - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У старој Грчкој, као и код већине старих народа, пре него што су биле записане, приче су се преносиле усмено. Због тога је памћење играло важну улогу у животу старогрчког приповедача - толико да је та вештина добила своју заштитницу у виду Мнемосине.
Међутим, заштита богиње није била довољна, Грци су морали да смисле практичан начин за вежбање памћења, како би ораторски говори, али и препричавање Одисеје у кругу најближих, били убедљиви. Један од њих је био Лоци метод.
Ова техника је позната и као Путовање памћења, Палата памћења или техника Палате ума. Према римском говорнику Цицерону, ову технику је открио грчки лирски песник по имену Симонид из Цеоса.
Симонид је једном приликом био позван да представи лирску песму на банкету у Тесалији. Само што је завршио и изашао напоље, срушио се кров сале и усмртио госте који су били згњечени до непрепознатљивости.
То је отежало идентификацију мртвих, што је било потребно за њихово правилно сахрањивање. Међутом, Симонид је успео да, на основу тога где су гости седели око банкет стола, успео да идентификује преминуле госте.
На основу тог, трагичног искуства, Симонид је схватио да је могуће запамтити било шта ако се повеже са менталним сликама. Тада је развио Локус метод.

Визуелизација за побољшање памћења

Метод Локус се ослања на визуализовање ствари које неко намерава да запамти. Локус метода је заправо ментално путовање одређеним редоследом, са почетном и завршном тачком, али са малим додатком, уз сваки појам потребно је да створите слику о његовој локацији.
На пример, када желите да се сетите, списка за куповину или тачака неког говора, потребно је само да кренете на ово ментално путовање како бисте запамтили сваки елемент. Ова техника памћења може се додатно побољшати тако што ће слике учинити живописнијим. На пример, менталне слике могу бити праћене замишљањем мириса или звукова, у зависности до тога шта треба да запамтите.
Техника памћења Локус била је популарна у античком свету и коришћена је све до средине 17. века. Међутим, недавна истраживања су показала да техника Локус или Палата меморије и даље може да буде веома ефикасна, преноси Национална географија.
"Након што су провели шест недеља креирајући унутрашњу Палату сећања, људи су више него удвостручили број речи које су могли да запамте у кратком временском периоду. Након само 40 дана тренинга, мождана активност људи могла је да се мери са меморијом светских шампиона у памћењу, што сугерише да иако суптилан, овај тренинг мозга може веома уочљиво да побољша памћење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала