- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Република Српска Савету безбедности: Сарајево подрива Босну и Херцеговину

© Sputnik / Дејан СимићПалата Републике Српске
Палата Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Политичке партије из Сарајева и њихови међународни савезници подривају суверенитет и уставни поредак Босне и Херцеговине, наводи се у 26. Извештају Републике Српске Савету безбедности УН.
У првом делу извештаја, под називом „Република Српска подржава БиХ каква је предвиђена Дејтонским мировним споразумом“, наводи се да се суверенитет подрива подршком „колонијалистичкој владавини странаца у БиХ и урушавањем уставне поделе надлежности између нивоа БиХ и ентитета“, преноси РТРС.
У извештају се прецизира да Република Српска доследно поштује правни оквир, права и обавезе прописане Дејтонским споразумом – укључујући и оне које утврђује Устав БиХ.
У тексту се истиче да Република Српска доследно инсистира на томе да и остале стране и потписници споразума треба да чине исто, уз поштовање не само територијалног интегритета БиХ, већ и аутономије два ентитета која чине БиХ, као и права конститутивних народа која су гарантована Уставом БиХ.
У Извештају се наглашава да Република Српска ни на који начин не доводи у питање територијални интегритет БиХ, нити јој одузима надлежности институцијама на нивоу БиХ које су дефинисане Уставом.
Супротно наводима појединих критичара, Република Српска нема план за отцепљење од БиХ, истиче се у Извештају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала