- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Творац „Спутњика Ве“ објаснио зашто се вакцинисани поново заражавају вирусом корона

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаВакцинација "Ковиваком" у Русији
Вакцинација Ковиваком у Русији - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Вакцинисани против вируса корона могу се поново заразити ковидом 19 због тога што код „делта“ соја меморијске ћелије не успевају да се активирају, рекао је за Спутњик директор института „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
„'Делта' сој је променио природу интеракције са ћелијама и постоји унутар њих. Вирус успева да продре у ћелије услед ниског нивоа антитела“, објаснио је стручњак.
Према његовим речима, по правилу након шест до осам месеци код људи почиње да опада титар антитела, али опстају меморијске ћелије које почињу да производе антитела два до четири дана након заражавања, што је у случају „делта“ соја већ касно. Вирус се шири из једне ћелије у другу, не напуштајући их, и акумулира се у веома великим количинама, казао је Гинцбург.
Истовремено је истакао да је управо из тог разлога неопходно имати стално висок ниво антитела, што подразумева ревакцинацију на сваких шест месеци.
Раније је министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио да већина пацијената са вирусом корона који се примају у руске болнице нису вакцинисани, а у болницама се налази мање од 0,03 одсто вакцинисаних са тешким током болести.
Подсетимо, средином октобра је саопштено да је Министарство здравља Русије одобрило клиничка испитивања назалне вакцине против вируса корона, коју је развио центар „Гамалеја“. Према речима Гицбурга, претпоставља се да ће вакцинација „Спутњиком Ве“ (Sputnik V), а затим ревакцинација назалном вакцином вероватно штитити од ковида 19 сто одсто, али то још предстоји да се провери клиничким испитивањима.
Руски лекари - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
У Русији направљена назална верзија вакцине „Спутњик Ве“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала