- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Упозорење научника: Велика соларна олуја погађа Земљу овог викенда /видео/

CC BY 2.0 / Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center / Звездана бакља снимљена на Сунцу
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите нас
Велика соларна олуја погодиће Земљу током овог викенда, а до наше планете стигла је брзином од 973 километра у секунди.
Сунце је „испалило“ велику соларну бакљу 28. октобра, а њене честице погодиће Земљу као јака геомагнетна олуја у суботу и недељу, објавио је Центар за предвиђање свемирског времена (СВПЦ) америчке Националне администрације за атмосферу и океане (НОАА).
Олуја је сврстана у категорију Г3 на скали од пет.
СВПЦ упозорава да је могућ утицај соларне олује на сателитску навигацију и радио-таласну навигацију, на системе за пренос енергије и на могућу појаву ауроре много даље него што је уобичајено.
Како је упозорила Лабораторија за Сунчево зрачење Института за физику Руске академије наука, ради се о једној од највећих Сунчевих активности у последњих неколико година.
„У претходних неколико дана, забележено је 14 Сунчевих бакљи, укључујући две веома јаке и једну изузетно јаку“, саопштено је из те лабораторије.
Научници објашњавају да су скоро све Сунчеве бакље забележене у истом региону Сунца, означеном бројем 2887. У том региону забележена је јака магнетна активност и формирано је око 30 сунчевих пега.
Поређења ради, наводе руски научници, од 2018. године забележе су само две изузетно јаке Сунчеве бакље, укључујући о ову последњу.
Руски научници наводе како би соларна олуја могла да утиче на различите електричне уређаје, те на свемирске летелице, као што су сателити, као и на сателитску и радио навигацију.
Др Сергеј Кузин, главни научник у Лабораторији за Сунчево зрачење, каже да снага геомагнетне олује није директно у корелацији са снагом Сунчеве бакље, већ зависи од низа фактора.
„Два су веома важна фактора: утицај на технологију и на људску добробит. Њихов утицај је већи психолошки него када је у питању сама магнетна снага на људе“, казао је Кузин за Спутњик интернешнел.
Он је објаснио и да су животиње погођеније него људи, нарочито оне које путеве свог кретања заснивају на Земљином магнетном пољу, као што су птице селице.
Поларна светлост  - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СВЕТ
Необична светлост појавила се на небу изнад Америке /фото, видео/
Шема настанка геомагнетне олује на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2019
Соларне олује опасне за комуникационе системе
Суша - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Прети нам „интернет апокалипса“ због Сунчевих олуја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала