- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Бројни проблеми у нашој морнарици – у случају рата исход би био неизвестан

© AP Photo / Vadim GhirdaАмерички бродови у Ценом мору
Амерички бродови у Ценом мору - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Многи проблеми америчке морнарице и даље нису решени – не само што је флота последњи пут учествовала у правим борбеним дејствима 1945. године, већ је и ниво квалификованости војске пао, а ту су и бирократске заврзламе, пише „Хил“. Према наводима часописа, није сигурно да би морнарица могла да победи уколико би дошло до великог рата.

У чланку се поставља питање да ли је америчка морнарица спремна за сукоб са противником који није ништа слабије наоружан од њене флоте, узимајући у обзир чињеницу да је њено последње веће учешће у бици било искрцавање на Окинаву средином 1945. године, док су други амерички родови војске од те године ипак неколико пута учествовали у правом рату.

У исто време, амерички лист подсећа да је морнарица учествовала у борбеним дејствима у Кореји, Вијетнаму, Авганистану и Ираку. Међутим, под паљбом се тада нашла углавном поморска авијација, морнаричке „Фоке“ и морнарички грађевински батаљони САД (познатији као „Морске пчеле“), као и неки морнари, мада они нису учествовали у великим поморским биткама попут оне код Јитланда и Мидвеја.
Током Хладног рата, америчке подморнице су играле потенцијално смртоносну игру ​​мачке и миша са својим совјетским колегама, подсећа „Хил“. Али, ниједан адмирал није наредио флотама да се боре против других флота, додаје лист.

Проблеми америчке морнарице

Аутор чланка се осврнуо на огроман пожар на америчком десантном броду „Боном Ричард“ прошле године, као и на разорни извештај о инциденту. Како каже, то је поново покренуло питања о компетентности морнарице.

С тим у вези, „Хил“ интересује следећа ствар: Ако морнарица није спремна за борбу против пожара на великом војном броду, да ли је спремна за борбу у великом рату?

Провера борбене готовости која је извршена 2017. године, показала је жалосне резултате, подсећа лист.
Како се наводи у материјалу, приметни су културни проблеми од којих многи и даље нису решени, а примећено је и да Кина представља „егзистенцијалну опасност“ за ратну морнарицу и Марински корпус Сједињених Америчких Држава.

Према наводима америчког медија, у погледу морнаричких снага млађи официри се жале на пад нивоа квалификованости, ниво борбене готовости и моралног духа.

© Flickr / U.S. Naval Forces Central Command/U.S. Fifth FleetАмерички разарач „Вилијам Пи Лоренс“
Амерички разарач „Вилијам Пи Лоренс“ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Амерички разарач „Вилијам Пи Лоренс“
Сви ти алармантни симптоми погоршавају се и због одбрамбеног буџета, наводи се у чланку и додаје да иако САД троше више на одбрану него за време владавине бившег председника Роналда Регана, њихова снага је све мања.
Некада су све борбене јединице ратне морнарице биле подвргнуте строгим проверама борбене готовости, док су ветерани Другог светског рата, а донекле и Корејског рата, своја искуства преносили будућим генерацијама. Сада ничег од тога нема, истиче лист.
То је условљено променом културе и друштва, објашњава аутор чланка и додаје да су ресори принуђени да да се баве микроменаџментом из бирократских и политичких разлога.
Осим тога, америчка морнарица није учествовала у већим ратовима у протеклих готово 80 година, подсећа „Хил“.
Очигледно је да би образовање у тој области требало радикално ревидирати, а неопходно је и тестирати борбену готовост флота за све војне операције, пише лист.

„Надаћемо се да морнарица неће морати да води још један рат. Али, уколико ипак дође до тога, да ли ће она одговарати захтевима и хоће ли моћи да победи? Тешко је одговорити на то питање без темељне критичке анализе“, констатовао је „Хил“.

Највероватнији изглед руске хиперсоничне ракете 3М22 Циркон - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
РУСИЈА
Ракети Циркон нема равног у свету, америчка флота у великој опасности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала