- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден разочаран због „фактичког одсуства“ Русије и Кине на Самиту Г20

© AP Photo / Andrew MedichiniАмерички председник Џозеф Бајден на Самиту Г20 у Риму
Амерички председник Џозеф Бајден на Самиту Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден је је изразио разочарање због фактичког одсуства Русије и Кине на састанку Г20 у Риму.
„Разочаран сам због чињенице да се Русија и Кина фактички нису појавиле“ када су у питању обавезе које се тичу климатских промена, рекао је Бајден на конференцији за новинаре након састанка Г20.
„Мислим да ћете видети да смо постигли значајан напредак, али треба учинити више. Али то ће захтевати да се фокусирамо на оно што не ради Кина, што не ради Русија, што не ради Саудијска Арабија“, додао је Бајден.
Председник Русије Владимир Путин је, говорећи у недељу на седници самита Г20 о климатским и променама и екологији, позвао на комплексно и заједнично решавање климатских проблема. Руски лидер је нагласио да су питања климатских промена изузетно важна. Он је напоменуо да Русија на себи доживљава ефекте глобалног загревања. Шеф државе додао је да руска страна активно учествује у међународним напорима за очување климе. Конкретно, испуњава све преузете обавезе према оквирној Конвенцији УН о климатским променама и Париском споразуму, доследно реализује политику смањења чисте емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште, подузима кораке за побољшање енергетске ефикасности економије, модернизације електричне енергије и смањење емисије гасова у производњи нафте.
Самит Групе 20 одржан је у Риму 30. и 31. октобра. Председници Русије и Кине, Владимир Путин и Си Ђинпинг, нису присуствовали састанку лично, већ су учествовали путем видео-везе. У сличном формату наступио је и јапански премијер Фумио Кишида.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала