- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Путинова изјава о нафти забринула Америку и Јапан

© Фото : Гаспром њефтНалазишта нафте у Сибиру
Налазишта нафте у Сибиру - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Индија, Јапан и друге државе, потрошачи нафте, појачали су дипломатски притисак на чланице ОПЕК+ како би се се повећала производња "црног злата", јавља агенција Блумберг, додајући да је њихова забринутост умногоме изазвана речима председника Русије Владимира Путина да цена овог енергента може достићи и 100 долара за барел.

„Током прошле године, забринутост држава-увозника нафте расла је како су расле и цене сирове нафте – првобитно до 50 долара за барел, затим до 75 долара, а сада више од 85 долара. Аларм се укључио када је Владимир Путин, један од лидера картела, упозорио на могућност да цена нафте достигне 100 долара за барел“, наводи Блумберг.

Агенција наглашава да САД, Индија, Јапан и друге државе врше „најјачи за много година дипломатски притисак на картел“ како у јавности, тако и у затвореном формату. Према подацима Блумберга, пре три недеље су почели контакти представника ове три државе са другим државама-увозницима нафте, као и са чланицама ОПЕК+. Истовремено, контакти су „активирани последњих дана, након што су цене порасле изнад 85 долара за барел“.
Шеф руске државе, говорећи средином октобра на панелу Руске енергетске недеље, изјавио је да сматра могућим да цена нафте достигне 100 долара за барел. Он је додао да Русија ради све да се тржиште нафте стабилизује.
Министри држава ОПЕК+ су на седници 4. октобра донели одлуку да и у новембру наставе повећање производње нафте за 400.000 барела дневно.
Нафтне платформе на налазишту нафте у Тексасу - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Нафта на седмогодишњем максимуму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала