- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Брисел тражи од земаља Западног Балкана да отворе архиве Удбе

CC0 / Pixabay/Peter H / Документа у архиву
Документа у архиву - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Организовани криминал је озбиљан проблем за регион Западног Балкана, али и за целу Европску унију с обзиром на то да групе из региона имају снажне мреже и у ЕУ, упозорава Европски парламент, који тражи јачање сарадње с државама Западног Балкана и отварање архива из времена бивше СФРЈ.
У извештају аустријског посланика из редова Европске народне партије Лукаса Мандла, који је усвојен на Одбору за спољну политику Европског парламента (ЕП) тражи се и отварање државних архива из времена бивше Југославије како би се лакше откриле везе политике с организованим криминалом. Многе дипломате ЕУ, али и оне из држава чланица, верују како су Удба, КОС и друге службе користиле и криминалце за своје деловање, те да су то чиниле и у државама ЕУ у своје време, преноси Јутарњи лист.
„Везе између организованог криминала, политике и бизниса су постојале пре распада бивше Југославије и настављене су и након сукоба деведесетих. Заступници осуђују недостатак воље од стране надлежних власти у региону да отворе архиве бивше Југославије и врате досијее властима које то желе“, пише у изјави за медије ЕП након усвајања овог извештаја.
Европосланици су позвали на већу сарадњу између држава региона која би укључивала и размену обавештајних података. Такву би сарадњу те државе требало да имају и са Европском унијом и другим међународним партнерима попут Сједињених Америчких Држава, Канаде и Велике Британије, наводи се у извештају.
Посланици ЕП траже од држава Западног Балкана да покажу већу политичку вољу за борбу против организованог криминала, учине све да би се скратио поступак пред судовима, повећа заплена илегално стечене имовине и искорене политичке и административне везе с организованим криминалом.
„Организовани криминал у региону Западног Балкана има велике последице и за ЕУ с обзиром на то да су државе тог региона често извор или транзит зона за кријумчарење дроге, људи, оружја и за прање новца“, наводи ЕП.
Јосип Броз Тито са великом снајперском пушком - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2017
Југословенски Џејмс Бонд — убијао за Тита, умро у беди
Шпијунирање - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2018
Архив БИА открива: Српског патријарха пратиле све тајне службе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала