- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли сте се икада запитали како се гаси вулкан

© AP Photo / Davide Anastasi/LaPresseЕрупција Етне
Ерупција Етне - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Последњих неколико седмица вулкан Кумбре Вјеха на Канарским остврима окупирао је пажњу светске јавности. Закључно с 24. октобром, вулкан је ушао у 34. дан активног избацивања лаве.
Иако Кумбре Вјеха уједно изазива и дивљење и страх, земља у којој су вулкани свакодневница свакако јесте Исланд, који броји десетине мањих или већих активних вулкана.
Новинари шпанског листа Паис, поучени причом о вулкану на Канарским острвима, разговарали су с исландским вулканолозима, а све са једним циљем – да открију на који начин се гаси вулкан.
„Вулкан никада не престаје у потпуности с активностима, он само ‘спава’ између ерупција”, објашњава исландски геолог Арман Хоскулдсон.
Овај исландски научник већ 35 година бави се проучавањем ерупција вулкана на Исланду, земљи 10 пута мањој од Шпаније, у којој постоји 130 вулкана.
Његов последњи предмет проучавања био је вулкан Фаградалсфјал који је еруптирао 19. марта и већ седам месеци избацује лаву у ненасељеном подручју удаљеном један сат од Рејкјавика.
Како је навео Хоскулдсон, прошле су две седмице од последње ерупције, али научник такође упозорава да је испод на додир хладних поља лаве и даље присутна магма високе температуре.
„Ако су потоци ноћу црвени, то значи да је магма на око 600 степени Целзијуса и да наставља да тече испод спољашње коре”, објашњава научник.
На питање новинара да објасни шта је први знак да вулкан престаје с активношћу, научник одговара како се у том случају посматрају параметри сумпора.
„Један од показатеља који тражимо јесте еманација сумпора. Када сумпор престане излазити, то значи да више нема магме и да је ерупција дефинитивно завршена. У већини случајева, то се обично дешава један или два дана након што је вулкан стао и када не видите дим”, рекао је Хоскулдссон.
С друге стране, вулканолог Хелга Кристин Торфадотир месецима је управо анализирала еманације вулкана и објаснила кроз које фазе вулкан на Канарским острвима мора проћи да би се говорило о престанку његове активности.
„Стврднута лава на површини ради као изолатор за унутрашњост. То је као пећ. Много пута због тога растопљена лава брзо тече унутра све док се унутрашњост не испразни као цев. Исто ће се догодити и на Ла Палми и можда ће процес тећи брже јер је нагиб тамо много већи. Због овог процеса грађанима се и не препоручује да ходају по стврднутој лави иако је она хладна”, истиче она.
Подручје Исланда на којем се активирао вулкан Фаградалсфјал, иако је ненасељено, може проузроковати велике проблеме и главном граду Рејкјавику и другим насељеним подручјима. Како истиче научник Хошулдсон, већина становника Исланда спремна је за ванредне ситуације.
„Из куће могу изаћи спреман за 15 минута. Мислим да је тако и с већином Исланђана”, рекао је он.
Тим научника које предводи овај стручњак израчунао је како је у последњих 1.100 година на Исланду било више од 200 ерупција вулкана од којих су неке биле толико снажне да су изазвале велике проблеме у држави.
Пепео који је вулкан Лаки избацио између 1783. и 1784. године проузроковао је климатске промене широм Европе због којих су уништени бројни усеви, пише портал ДДЛ.
Вулканска лава - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта је на простору Србије „киптало“ пре много, много година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала