- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Лаптоп на њиви уз мотику и трактор: Министар о новом дигиталном систему за пољопривреднике

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаПролећна сетва у Краснодарском крају
Пролећна сетва у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Влада Србије усвојила је измене Закона о пољопривреди, које предвиђају увођење новог електронског система у пољопривреди и брзу исплату Ипард подстицаја. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић поручује да ће свим пољопривредним произвођачима бити омогућен приступ субвенцијама.
Недимовић је указао да, међутим, то неће бити преко ноћи и да следи период од годину дана имплементације читавог система.
„Данас скоро сви имају паметне телефоне, преко локалних самоуправа организоваћемо едукације, обучити локалне службенике“, рекао је Недимовић за РТС.
Недимовић је додао да ће тако чак и у месним канцеларијама људи моћи да поднесу своје захтеве електронским путем, додајући да ће им пољопривредне стручне службе бити на располагању.
„Ово је 21. век, прелазимо да радимо без папира, имамо годину дана за имплементацију, кренућемо преко неких пројеката Светске банке, имаћемо пилот пројекат за електронске пријаве, а од 1. јануара 2023. да кренемо у пуну имплементацију свега, где год је могуће, где се исплаћује по грлу, хектару“, казао је министар пољопривреде.

Ипард 3

Говорећи о Ипард подстицајима, Недимовић је рекао да се ради на томе да се убрзају исплате и да свако ко добије решење може одмах да добије 50 одсто новца и преосталих 50 одсто по реализацији инвестиција, а не да се као до сада добија цела сума по кад се заврши инвестиција.
„Желимо да убрзамо причу и да помогнемо пољопривредницима да што више кроз Ипард акумулирају средстава“, истакао је Недимовић.
Најавио је и скоро усвајање Ипарда 3.
„Издали смо близу 80 милиона евра решења из Ипарда, имао још толико на располагању, задња три конкурса која су завршена или су у току носе највише пара, скоро 70 или 80 милиона евра. Идемо и корак даље, преговарамо о Ипарду 3 — биће усвојен у децембру ове године“, рекао је Недимовић.
Он је напоменуо да је то попут Ипарда 2 и да подразумева паре за механизацију, објекте, фарме, системе за наводњавање, воћњаке, рурални туризам, пољопривредну инфраструктуру, путеве, атарске путеве.
„Причамо о реду величине око 300 милиона евра за Ипард 3, од јуна креће имплементација“, казао је министар пољопривреде.

За субвенције ће се конкурисати електронски

Недимовић је истакао да је данас дигитализација у пољопривреди неопходна и подсетио да је прошле године за месец дана имплементиран систем електронске пијаце.
„Постоји робот за мужу, сви морају да користе паметне телефоне, желимо да одемо испред свог времена, ово немате у ЕУ, они имају један део, а српска ИТ прича је прича испред свих“, оценио је Недимовић.
Он је напоменуо да свако ко жели да ангажује радника у воћњаку или пластенику то може да учини путем телефона, а на исти начин може да реши све око пореза и доприноса.
„То смо први урадили — спојили ИТ и аграр“, нагласио је Недимовић.

Сетва и ђубриво

Према његовим речима, истина је да је минерално ђубриво драстично поскупело и да су цене пољопривредних производа доживеле драстичан скок.
Недимовић је истакао да је држава нашла механизам да помогне сетву и да су продужени краткорочни кредити за репроматеријал, по каматној стопи од 1 или 3 посто, а грејс период може бити 12 месеци.
„Раније пољопривредници узму семе, ђубриво па плате откупљивачу кад буде жетва, а ово платиш 1 или 3 одсто субвенционисани кредит, што је 3 или 10 пута јефтиније“, објаснио је Недимовић.
По питању набавке азотног ђубрива, Недимовић је рекао да Србија покушава да нађе решења заједно са руским партнерима који производе уреу.
Кућа на селу - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Измене Закона о пољопривреди у Србији, уводи се електронски портал за газдинства
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала