- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери Г20 позвали да се ограничи глобално загревање

© REUTERS / POOLСамит Г20 у Риму
Самит Г20 у Риму - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Лидери Групе 20 најразвијенијих економија света договорили су се данас око финалног саопштења у којем су позвали на "смислену и ефикасну" акцију како би се ограничило глобално загревање, односно спречило да температура на Земљи порасте за више од 1,5 степени Целзијуса.
Осим обећања, мало земаља се обавезало на нешто конкретно, што је разочарало активисте који се боре против климатских промена.
Резултат вишедневних тешких преговора је такав да остаје много тога да се договори на конференцији УН о клими у Глазгову, где ће многи лидери Г20 отпутовати директно из Рима, указује Ројтерс.
Лидери Г20 компромисно су се обавезали да ће постићи неутралност угљеника до или око средине века на завршетку дводневног самита.
У финалном саопштењу се каже да ће "национални планови смањења емисије штетних гасова бити унапређени по потреби", али се не наводи никакав конкретан рок осим 2050. када би требало да се престане са емитовањем угљен диоксида, истиче Глас Америке.

"Схватамо да су утицаји климатских промена на 1,5 степени Целзијусових много нижи него на 2,0 степена Целзијусових. Одржавање на 1,5 степени Целзијусових ће захтевати смислене и ефикасне акције и посвећеност свих земаља", наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Према финалном саопштењу, они су се, такође, сагласили да укину јавно финансирање производње електричне енергије која се добија из угља у иностранству, али нису поставили циљ за постепено избацивање угља у земљи, што је јасан знак за највеће загађиваче угљем Кину и Индију, оцењује АП.
Група 20, која укључује Бразил, Кину, Индију, Немачку и САД, производи око 80 одсто од укупне количине штетних гасова.
УН су раније саопштиле да ће ограничавање загревања планете за 1,5 степени спречити да се драстично погоршају временски услови и да поплаве, олује и суше буду ређе.
Да би се тај циљ постигао, потребно је до 2050. године престати са емитовањем угљен диоксида.
Кина, највећи емитер угљен диоксида, одредила је себи рок до 2060, а на 2050. се нису обавезале ни Индија, ни Русија.
Стручњаци у УН упозоравају да ће, чак и ако сви садашњи национални планови за борбу против климатских промена буду имплементирани, температура порасти за 2,7 степени - што ће узроковати све више екстремних временских прилика и непогода, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала