- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Песмом против НАТО пројектила: Славни Теодоракис је певао за Србију, сад Крф и Србија певају за њега

CC BY-SA 3.0 / Guy Wagner / Микис Теодоракис

Микис Теодоракис - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Микис Теодоракис је 1999. певао за Србију, гађао је НАТО пројектиле најјачим својим оружјем – песмом, а ми сада, поводом његове недавне смрти, певамо за њега у Србији. Верујемо да ће на нашим концертима публика уживати у Теодоракисовим песмама, каже за Спутњик директор хора општине Крф, Спирос Суереф
Симфонијски оркестар Микиса Теодоракиса уз пратњу хора градске општине Крф и солиста из Атине, одржаће три концерта у Србији, у част осведоченог пријатеља српског народа, чувеног композитора Микиса Теодоракиса који нас је недавно напустио.
У организацији друштва грчко-српског пријатељства и православног часописа „Светосавско звонце“ грчки уметници ће најпознатија дела из Теодоракисовог богатог опуса представити српској публици 12. новембра у Старој Пазови, 13. новембра у Храму Светог Саве у Београду и 14. новембра на тврђави Голубац.
© Фото : Уступљено СпутњикуМикис Теодоракис
Микис Теодоракис - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Микис Теодоракис

Музиком против НАТО бомбардовања

Жељко Поповић, председник друштва грчко-српског пријатељства, који је и иницијатор ових концерата, подсећа за Спутњик на легендарни Теодоракисов наступ из 1999. године који је одржан као подршка Србима током НАТО агресије.

„Микис Теодоракис био је препознатљив по свом револуционарном ставу - сам против свих, правдом против неправде. Он је против НАТО-а устао уперивши у њега своје најјаче оружје, а то је песма. Подигао је толики народ у Грчкој. То је највеће окупљање у Атини у скоријој историји. Око милион и по људи је било на том догађају. Тим снимком ће и почети концерти у Србији“, каже Поповић.

Крф побратимљен са Београдом

Спирос Суереф, који руководи хором основаним 1981. у граду Крфу, истиче за Спутњик да је број гостију ограничен због пандемије вируса корона, али не крије радост што ће наступати у част једног од највећих Грка.
„Учествовали смо на чувеном концерту који је окупио 1.000 хорова на стадиону Панатинаикос код Атине. Тамо смо изводили Теодоракисове песме. Било је величанствено и дирљиво: он је устао из инвалидских колица, пришао нам, загрлио нас и… плакао са нама. То никада нећемо заборавити“, присећа се наш саговорник и додаје:
„Долазимо на позив председника општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића и директорке Голубачке тврђаве Искре Максимовић. Београд је, наравно, био незаобилазан. У крипти Храма Светог Саве ћемо певати само духовне песме. Крф је побратимљен са Београдом. Као што знате, нас везује и Маузолеј који имамо на острву Виду из Првог светског рата“, објашњава Суереф додајући да ансамбл увежбава и две песме на српском – „Тамо далеко“ и „Ово је Србија“.

Теодоракис је до последњег дана стварао песму

На најављеним концертима, хор општине Крф ће наступити уз пратњу симфонијског оркестра Микиса Теодоракиса којим диригује млади диригент Илијас Гогидис.
Гогидис, један од последњих ученика чувеног композитора „Грка Зорбе“, присетио се у разговору за Спутњик сусрета са својим учитељем.
© Фото : Уступљено СпутњикуДиригент симфонијског оркестра Микиса Теодоракиса Илијас Гогидис, председник друштва грчко – српског пријатељства Жељко Поповић и директор хора општине Крф, Спирос Суереф испред Српске куће у граду Крфу
Диригент симфонијског оркестра Микиса Теодоракиса Илијас Гогидис, председник друштва грчко – српског пријатељства Жељко Поповић и директор хора општине Крф, Спирос Суереф испред Српске куће у граду Крфу - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Диригент симфонијског оркестра Микиса Теодоракиса Илијас Гогидис, председник друштва грчко – српског пријатељства Жељко Поповић и директор хора општине Крф, Спирос Суереф испред Српске куће у граду Крфу
„Микис нам много недостаје, али његов одлазак је у нама покренуо искру која ће нам показати пут за садашњост и будућност. Упознао сам га када сам имао 16 година. У периоду када је већ био непокретан, држао ми је предавања из кревета. Он је био једно велико дете. Лежао је са слушалицама у ушима и држао таблет. Волео је да му свирам клавир. До самог краја воља за животом је избијала из њега, до последњег дана је стварао музику и писао песме“, истиче млади диригент и објашњава како је дошло до формирања његовог оркестра:
„Теодоракис је имао примедбу што не постоји ниједан оркестар који изводи његове песме у симфонијском саставу, а ја сам тражио од њега да направимо један симфонијски оркестар за грчку музику. Наше жеље су се ујединиле и створили смо – Симфонијски оркестар Микиса Теодоракиса“.
Микис Теодоракис - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
РЕГИОН
Будите храбри: Национални херој Грчке који је дигао глас против агресије на Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала