- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сорошева хитна акција: У борбу против „лажних вести“ — лажним вестима „господара универзума“

© AP PhotoЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Џорџ Сорош, познат по финансирању демократских кандидата и акција, фокусирао се на осуду „лажних и обмањујућих информација“ у медијском простору и на друштвеним мрежама, па ће тако подржати нову либералну медијску компанију, чији је циљ да се супротстави лажним вестима. Питање је само да ли ће се та борба водити управо — лажним вестима?
Наиме, нова медијска компанија „Добре информације“, најновији борац у америчким „дезинформационим“ ратовима, промовисана је као „посвећена улагању у хитна решења која се боре против дезинформација и повећавају проток добрих информација на мрежи“ и финансирана од стране мегадонатора демократа, кооснивача „Линкдина“ Рида Хофмана, као и инвеститора из Силицијумске долине Кена Дуде и Џорџа Сороша, пише РТ.
Оснивач овог новог играча на медијском тржишту Рид Хофман се, подсетимо, у децембру 2018. године јавно извинио што је финансирао „Њу нолиџ“, демократску технолошку организацију која је саветовала Обавештајни комитет америчког Сената о „мешању Русије“ у америчке изборе и која је водила лажну кампању „руског бота“ против републиканца Роја Мура, како би демократа био изабран на ванредним изборима за Сенат у Алабами годину дана раније.

Лажним вестима против „лажних вести“

Према речима политиколога Александра Павића, иако ова вест звучи као добар виц, треба имати на уму да иза ње ипак стоји на стотине милиона долара.
„Реч је о томе што ваша биографија и мрље у њој, попут мрља које се налазе у биографијама Сороша и других људи који су у овај подухват укључени, више немају никакву важност. Важно је то да богато финансирани, контролисани масовни медији буду на вашој страни, јер они могу да ’оперу‘ свакога боље од било које веш-машине или варикине. Наиме, у овај пројекат су укључени људи који су се доказано бавили дезинформацијама, лажним информацијама у политичким кампањама, а који се сада залажу за неки интегритет у информисању. То би уистину било смешно да се не ради о људима који располажу невероватним количинама новца“, оцењује Павић.
Како додаје, последњих година, нарочито у време пандемије, огромне количине новца отишле су у џепове управо ових људи који тако, практично, постају господари јавног и медијског простора на западу.
„Није важно, дакле, то што су они до јуче лагали на масовном нивоу, јер ће се данас представити као ’спасиоци‘ од тих истих лажи, од тих истих ’фејк њуза‘ које су сами произвели, што ће опет бити поздрављено од стране великих медијских кућа попут Си-Ен-Ен-а, Еј-Би-Си-ја и других. Једноставно, дошло је такво време да на западу само новац има тежину и он влада без пардона. Више нема никаквих стандарда на које човек може да се позове, већ је кључно то да ли имате приступ тим ’штампаријама‘ новца и главним медијима и подршку те либералне глобалистичке ’дубоке државе‘, а сви ови људи управо то и јесу — експоненти те ’дубоке државе‘ против које је Трамп покушао да се бори и која га је на крају и срушила“, указује политиколог.

„Морални“ арбитри

Интересантно је да ће се на челу нове компаније наћи Тара Мекгоуван, бивши демократски стратег која је радила на кампањама Барака Обаме и Хилари Клинтон 2012. и 2016. и водила прогресивну непрофитну организацију под називом ACRONYM, која је потрошила 100 милиона долара на дигиталну рекламну кампању како би поразила Доналда Трампа 2020. године. Она је водила и медијску компанију „Куријер њузрум“, која је више пута прозивана због дезинформација, али је то, међутим, није спречило да свој нови подухват представи као нешто што ће поправити „покварени, подељени информациони екосистем у којем се данас налазимо“, а који је „изазов свих руку на палуби за америчку демократију“, пише РТ.
Ова чињеница, као ни наводи РТ-ја да се у саветодавном одбору нове компаније налазе углавном демократски активисти који се залажу за цензуру, попут Нандини Џами која је позната по томе да контактира оглашиваче и услуге које користе људи са којима се не слаже и да их назива расистима, за Александра Павића нису изненађење.
„Они сами себи дају право да буду морални арбитри свима и ту више није реч само о информацијама, већ и о томе како да људи живе свој живот, како да се понашају, како да ословљавају друге људе, ко је расиста, а ко није. Ми видимо да је у последњих неколико година великог маха узела цензура. Ко одлучује ко ће на тим великим друштвеним медијима, на тим глобалним мрежама и претраживачима бити цензурисан? Ко су ти арбитри? Па наравно да су ту арбитри власници тих истих корпорација“, примећује Павић.
На питање ко је ове људе овластио да буду морални арбитри целом човечанству, саговорник Спутњика каже да је одговор једноставан:

„Тај њихов неприкосновен, монополистички положај им је практично дао могућност да сами себе за то именују, наравно уз благослов државе и војно-индустријског и медијског комплекса који стоји иза њих. Тако да су то људи који су сами себе именовали и који по кулоарима одавно говоре да су они ’господари универзума‘, па као такви никоме не одговарају и намећу своја правила“, објашњава Павић.

Управо зато је, закључује наш саговорник, њима толико важна та борба за монополизацијом јавног простора, а покушај да дисквалификују све конкуренте спроводи се под капом наводне борбе против лажних вести.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала