- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Глазгову званично отворен самит УН о климатским променама

© AP Photo / Alberto PezzaliСамит о климатским променама у Глазгову
Самит о климатским променама у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Самит Уједињених нација о климатским променама у Глазгову данас је званично отворен. У наредне две недеље водиће се интензивни дипломатски преговори представника 200 земаља о томе како да се изборе са заједничким изазовом глобалног загревања.
Званичници ће се бавити низом процедуралних питања пре него што се лидери из целог света окупе сутра у највећем граду Шкотске да објасне како се боре за смањење емисије штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште и предложе како да се смање последице климатских промена.
Многи проблеми о којима ће се расправљати на овом светском самиту у Глазгову већ деценијама су на дневном реду, укључујући и питање како богате земље могу да помогну сиромашнијим државама да се изборе са емисијом штетних гасова и прилагоде се клими која глобално постаје све топлија.
Спор темпо акције разбеснео је многе активисте за заштиту животне средине који би, према очекивањима, требало да организују бучне и креативне протесте током трајања самита.
Председавајућа претходне климатске конференције УН ЦОП25 одржане 2019. године у Мадриду и министарка за животну средину у влади Чилеа Каролина Шмит, започела је скуп у Глазгову замоливши присутне званичнике да минутом ћутања одају почаст онима који су умрли од последица ковида 19.
Самиту ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић који ће се обратити на скупу шефова држава и влада, а присуствоваће и догађају поводом покретања иницијативе о глобалном смањењу метана, који организују председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала