- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заев губи Скопље, Охрид, Куманово: Локални избори у Северној Македонији

© AP Photo / Boris GrdanoskiЛокални избори у Северној Македонији
Локални избори у Северној Македонији - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
Партија македонског премијера Зорана Заева СДСМ на путу је да у другом кругу локалних избора изгуби места градоначелника у неколико великих градова Северне Македоније, као што су Скопље, Охрид, Битољ и Куманово.
Независни кандидат за градоначелника Скопља Данела Арсовска, коју подржава опозициона ВМРО-ДПМНЕ, убедљиво води у другом кругу избора у неколико општина у Скопљу испред актуелног градоначелника и кандидата владајућег Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Петра Шилегова, саопштила је вечерас Државна изборна комисија (ДИК), пренео је Танјуг.
Од 10,36 одсто обрађених бирачких места, Арсовска има 11.721, а Шилегов 7.406 гласова, преноси Плус инфо.
Истовремено, кандидат ВМРО-ДПМНЕ за градоначелника општине Охрид Кирил Пецаков прогласио је победу у другом кругу локалних избора. Од 16,85 одсто обрађених бирачких места, према подацима ДИК-а, Пецаков има 1.888 гласова, а противкандидат из СДСМ Константин Георгиески 1.406 гласова.
У овом тренутку кандидати ВМРО-ДПМНЕ воде у још неколико општина: Битољ, Ђевђелија, Ресен, Демир Хисар, Кратово, Ранковце, Радовиш, Василево, Пехцево, Демир Капија и у Македонској Каменици.
У Куманову, досадашњи градоначелник Максим Димитријевски, који је на претходним изборима био кандидат СДСМ, а сада има независну листу, убедљиво води испред кандидата СДСМ Оливера Илијевског, који је признао пораз, јављају македонски медији.
Како додају, ВМРО је прогласио победу у 12 општина.
Излазност у другом кругу локалних избора до 18.30 је 48,88 одсто, а гласало је укупно 555.943 бирача.
Македонски премијер Зоран Заев је уочи другог круга избора упозорио да би, уколико изгуби у Скопљу, могао да поднесе оставку на функцију премијера.
То не би значило аутоматско расписивање нових избора, већ би на његово место могао да дође неки други представник из редова СДСМ.
избори у Македонији - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
РЕГИОН
Политичка битка за Скопље: Други круг локалних избора у Северној Македонији
РЕГИОН
Корак до „приземљења“ политике Зорана Заева у Македонији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала