Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зашто опада број оних који штеде у кући и колико у просеку издвајамо „са стране“

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
Пратите нас
У време пандемије почели смо више да штедимо, у просеку месечно по 5.668 динара што је 450 динара више него пре две године, показало је истраживање „Ерсте банке“. И укупне девизне резерве земље расту и сада износе 16,8 милијарди евра.
Штеди се када имате вишка новца или се суздржавамо од непотребне потрошње. Штеди се за "не дај боже" или дуго планирану куповину. Да ли је прошла година била посебна због ковида и да ли су се штедне навике промениле.
"Поред тога што просечан износ штедње расте, само 27 одсто наших испитаника је задовољно износом који може издвојити са стране и ове године као и прошле неизвесност коју имамо са пандемијом представља један главни мотив за штедњу грађана", каже Милан Тодоровић из "Ерсте банке".
Камате су и даље ниске. У просеку на девизе око 0,7 одсто, за динаре 2,5 процената. Ипак поједине банке у недељи штедње почеле су да нуде два пута веће камате на девизну штедњу у односу на конкуренцију. Одговор је у њиховим изворима новца.
Банке са седиштем у Европској унији до новца долазе под повољнијим условима уз негативну камату Европске централне банке. Оне друге већину средстава управо прикупљају кроз штедњу.
"Уколико банка има потребу да прикупља додатна средства како би финансирала висок степен кредитног пословања, односно кредитне активности, онда ће имати потребу да прикупља додатна средства", каже Мирјана Ђорђевић из "Збербанке".

Расте штедња у динарима

Камата ипак није пресудан мотив за штедњу, већ сигурност. Иако је инфлација тренутно виша од камате на орочене динаре - штедња у домаћој валути расте и како саопштава Народна банка и даље је исплативија од девизне.
Наводе пример орочених 100.000 динара прошлог септембра. За годину бисте од камате добили готово 1.500 динара више него за штедњу истог износа у еврима.
"Уколико се погледа четири године уназад, динарска штедња расте бржим темпом и ако се погледа за петину сваке године односно за 19 процената. Динарска штедња расте због тога што је макроекономски амбијент у коме депоненти сада полажу своја средстава у банке стабилан", каже Никола Драгашевић, директор Девизних операција у НБС.
Истраживање је показало да највише штеде старији од 50 година, да је просечан орочени износ на девизном штедном рачуну око 22.000 евра, а на динарском већи од 600.000.
У односу на претходне године пет одсто више наших грађана верује у штедњу, а расте и популарност других облика штедње попут животног осигурања. С друге стране опада број оних који штеде у кући или сефу и то сада чини тек четвртина испитаника, пренео је јавни сервис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала