- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Хоћемо ли учити српску или НАТО историју“: Порука студената поводом прогона Милоша Ковића

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилош Ковић
Милош Ковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Протест „Стоп прогону професора Милоша Kовића“ одржан је данас у 11 сати испред Филозофског факултета у Београду. Више стотина студената, професора и грађана окупило се у знак подршке српском историчару, јер верују да му, уместо академског напредовања у звање редовног професора, прети избацивање с Факултета због, како кажу, вишегодишњег прогона.
Студенти су поручили да стручну комисију Факултета чине професори који су у сукобу интереса, јер су против Kовића поднели кривичне и прекршајне тужбе и затражили да они буду изузети како би Kовић остварио права на непристрасну комисију која ће објективно проценити његова научна и педагошка достигнућа.
Ако захтев не буде испуњен, студенти-организатори скупа су најавили да ће наставити да протестују. Kовићу, иначе, у јуну истиче звање ванредног професора, а он испуњава све услове за избор у звање редовног професора на Филозофском факултету.

Протест у знак подршке Милошу Kовићу

Студент мастер студија историје Филозофског факултета Ђорђе Николић рекао је да су се окупили да изразе солидарност и подигну глас против неправедног прогона Милоша Kовића и додао да то није први пут да се професори протерују с Филозофског факултета.
„У року од три године из наставе на Филозофском факултету су удаљени професори Александар Фотић, Маја Николић и Небојша Шулетић. И тада смо апеловали на јавност, али сада смо одлучили да подигнемо све на виши ниво и не допустимо да се квалитетан научни кадар избаци с Филозофског факултета. Тражимо од декана да реагује сходно Закону и прописима Статута Факултета и да, с обзиром на мутну ситуацију на Одељењу за историју, узме ствар у своје руке и именује независну комисију“, казао је Николић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Тражимо од декана да реагује сходно Закону и прописима Статута Факултета“.
Протест против прогона професора Милоша Ковића - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
„Тражимо од декана да реагује сходно Закону и прописима Статута Факултета“.
Марија Мијовић, дипломирани политиколог Факултета политичких наука, сматра да је Kовић нечасно и незаконито дискриминисан и да је мета прогона, као и да је дужност студената да буду на протесту да би одбранили истину, домовину и Универзитет.
„Неко од нас би то могао да буде сутра. Данас је срамота бити Србин и патриота. Не бих волела да наша деца уче историју коју им пропагирају присталице НАТО-а, већ праву српску историју коју сви треба да знамо“, истакла је Марија Мијовић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Не бих волела да наша деца уче историју коју им пропагирају присталице НАТО-а“.
Протест против прогона професора Милоша Ковића,  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
„Не бих волела да наша деца уче историју коју им пропагирају присталице НАТО-а“.
Зоран Јовановић, који је дипломирао на Одељењу за историју Филозофског факултета, а који је, како је рекао, због прогона професора који су се тамо догађали прешао на Одељење за класичне науке, нагласио је да су се окупили да, осим Kовића, подрже и његове студенте, који такође, како је напоменуо, трпе тортуру.
„До сада смо имали неколико случајева у којима су његови докторанди, с написаном докторском дисертацијом, због тога што је Никола Самарџић наметао своју комисију, морали да напусте Филозофски факултет Универзитета у Београду и да се пребаце на неки други универзитет у Србији“, рекао је Јовановић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Имали смо случајеве у којима су Ковићеви докторанди морали да напусте Филозофски факултет у Београду“.
Протест против прогона професора Милоша Ковића - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
„Имали смо случајеве у којима су Ковићеви докторанди морали да напусте Филозофски факултет у Београду“.
Студент Филолошког факултета Милош Милићевић дошао је да искаже подршку у име свих студената који нису с Филозофског факултета:
„Дошао сам да подржим да се такве ствари не допусте, да један квалитетан професор, који је оксфордски ђак, с аутентичном српском идејом, који на педагошки и сваки други начин представља пример интелектуалца, буде злостављан од стране једне одређене групе.“
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Недопуство да један квалитетан професор буде злостављан од стране једне одређене групе“.
Протест против прогона професора Милоша Ковића - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
„Недопуство да један квалитетан професор буде злостављан од стране једне одређене групе“.

Факултет на потезу

Kовић је на скупу за „Спутњик“ рекао да се доценти и ванредни професори последњих година систематски одстрањују с Филозофског факултета и да је сада дошао ред на њега.
„Овде је реч о сукобу интереса који у потпуности одговара ономе у Kодексу професионалне етике Београдског универзитета или Закону о општем управном поступку. Овде је можда основни проблем што имате једне критеријуме за професоре Филозофског факултета, а потпуно друге за Милоша Kовића. Ово је школски пример дискриминације. Лопта је сад у дворишту управе Факултета и декана Данијела Синанија“, истакао је Kовић.
© Sputnik / Лола Ђорђевић„Овде је реч о сукобу интереса и школском примеру дискриминације“.
Професор Милош Ковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
„Овде је реч о сукобу интереса и школском примеру дискриминације“.
Седница кадровске комисије Филозофског факултета биће одржана у уторак. На интернету је покренута и „Петиција подршке Милошу Kовићу“, коју је до сада потписало више од 2.000 људи.
Подсетимо, Kовић тврди да група професора, предвођена Николом Самарџићем, покушава да осујети његов избор у редовног професора, иако за то испуњава све услове и наглашава да је реч о политичком прогону.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест против прогона професора Милоша Ковића
Протест против прогона професора Милоша Ковића - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Протест против прогона професора Милоша Ковића
„Овде је реч о томе каква ће се историја предавати нашој деци. Да ли ће у школама и на универзитетима слушати НАТО историју српског народа, или хашку интерпретацију српске историје, како ја то понављам већ годинама, или оно што је права историја која је наука, која је ствар струке“, рекао је Kовић раније за „Спутњик“.
Протест подршке Ковићу - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СРБИЈА
„Није филозофски ћутати“! Протест против прогона професора Милоша Ковића /видео, фото/
Филозофски факултет - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
ДРУШТВО
Избацују ли професора Милоша Ковића са Филозофског факултета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала