- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Срби владају Европом – Пикси трља руке, а Португалце боли глава

© REUTERS / MARKO DJURICAВлаховић, Гајић и Митровић славе гол Србије против Ирске
Влаховић, Гајић и Митровић славе гол Србије против Ирске - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Довољно је само наглас изговорити њихова имена – Александар Митровић и Душан Влаховић и свима ће на прву лопту бити јасно да су учинили то поново. Постигли су голове за Фулам, односно Фиорентину. Али, овога пута су маестралне партије крунисали хет-триком што их је довело у центар пажње европских медија и задало главобољу Португалцима.
Трља руке селектор Србије Драган Стојковић Пикси, под чијом командом ће Орлови излетети на стадион „Жозе Алвaладе“ 14. новембра у Лисабону.
Чињеница је да има две недеље до меча одлуке Португалије и Србије, који би требало да одлучује о томе ко ће директно отићи на Мундијал у Катару наредне године, али и те како радује атомска форма у којој се налазе два прва шпица нашег националног тима Митровић и Влаховић.
Митрогол је још једном показао да је рођени лидер, херој Фулама. Наставио је Србин рођен у Смедереву да терорише противничке мреже у Чемпионшипу, и са нова три поготка „торпедовао“ је у дербију Вест Бромвич Албион (3:0), чиме се осамио на врху листе најбољих стрелаца са 18 погодака.
Далеко иза њега на коти 12 налази се Бреретон из Блекбурна, док је некадашњи таленат Челсија и Ливерпула Доминик Соланке трећи са 11 постигнутих голова у другој лиги Енглеске.
Импресивно је да је Митровић стигао до поменуте бројке на само 15 утакмица и да је постигао идентичан број погодака као сви фудбалери Свонсија и Блекбурна заједно.
Дао је више голова Мидлсбро (17), Бритсол сити (17), Престон, Питерборо (16), Милвол (15)...
Митровић је пре две године поставио лични рекорд по броју голова у другом рангу енглеског фудбала, тада је бројао до 26.
Ас Србије је на добром путу да надмаши рекорд Чемпионшипа када су голови у једној сезони у питању, који се налази у власништву Ајвана Тонија. Он је као шпиц Брентфорда постигао 31 гол протекле сезоне.
И заиста је тешко наћи речи које би на прави начин описале све оно што двапут недељно у ударном ритму Чемпионшипа ради Александар Митровић.
Србин носи на својим чврстим леђима Фулам и најзаслужнији је што је екипа друга на табели Чемпионшипа са 32 бода, док је ВБА трећи са четири мање, а првопласирани Борнмут има 37 бодова.
„О фудбалеру који на 15 утакмица постигне 18 голова нема пуно шта да се прича. Бројке све говоре. Изузетно сам задовољан свиме што Митровић чини. То нису само голови већ и целокупан вредан рад. Наравно, погоци су и заслуга фантастичне тимске игре. Ми смо офанзивна екипа, увек идемо на гол више“, поручио је менаџер Фулама Марко Силва.
Митровић је досад у дресу Фулама од сезоне 2018/19. постигао 59 голова на 126 утакмица, али се не оптерећује бројкама и у томе се огледа тајна његовог успеха.
Идентичан је случај и када се бори за своју земљу, где је апсолутни рекордер са 43 постигнута гола.
Волим их све. Сваки погодак је другачији и посебан на свој начин. Али, уколико бих неки морао да издвојим, онда је то онај мој први против Хрватске и против Ирске у Београду у марту. Фудбал је страст више него ишта друго. Нисам опседнут статистиком и увек је лепо када имаш добре бројке, али ја фудбал играм зато што га волим. То је оно што ме тера да радим више да дајем све од себе. Када престанем да осећам страст, повући ћу се“, поручио је недавно Митрогол у интервјуу за званични сајт ФИФА.
Није само Александар Митровић обележио викенд за нама. Једно мирно недељно фудбалско поподне „запалио“ је невероватним талентом и убитачним осећајем за гол Душан Влаховић.
Српска гол-машина из редова Фиорентине налази се у тихом сукобу са навијачима и управом након што је одбио да потпише нови, богатији уговор, али је то не спречава да строго професионално одрађује свој посао на терену.
Влаховић је свој, јединствен, а најважније је да је гладан! Да, гладан је голова. Нанизао је ко од шале три поготка у тријумфу „љубичастих“ над Специјом (3:0) у 11. колу Серије А.
Србинов хет-трик и осми гол ове сезоне у Серији А, а чак 25. у календарској години поново су га лансирале на насловне стране спортске штампе, као и бројних портала.
Пише Влаховић историју у Фиренци у својој, вероватно последњој сезони на „Артемио Франкију“ јер је сазрео попут маслине на италијанском сунцу, да пређе у неки већи клуб. Јувентус је ту, одмах иза ћошка и вреба Србинов потпис.
А шта је Влаховић то успео да учини у недељу поподне?! Стигао је до 25. гола у једној години чиме је оставио из себе легендарног Габријела Омара Батистуту који је 1998. године постигао 23 гола, док је Лука Тони 2006. године дао један више.
Тренутно је испред Дуција само Курт Роналда Хармин који је дао 27 голова давне 1960. године.
Имаће Влаховић прилику да надмаши тај резултат и то врло брзо, можда баш против свог будућег клуба јер Фиорентина у наредном колу Серије А гостује Јувентусу, у суботу од 18 часова.
Србија има право фудбалско благо и пуно разлога за оптимизам пред најважнију утакмицу на путу ка толико жељеном директном пласману на Светско првенство које ће 2022. године бити одржано у Катару.
Драган Стојковић Пикси се по доласку на кормило националног тима определио за офанзиван фудбал, као што је то чинио док је водио Нагоју и Гвангџоу.
Само, у Србији је то подигао на један знатно виши ниво јер има далеко квалитетније фудбалере, а оно што посебно радује све који воле и прате фудбал, је што се Пикси одважио да Орлови играју са два шпица и да буду убитачни по противничке одбране и голмане.
Визија и храброст су брзо награђени, а Србија је профитирала добивши паклени тандем Митровић - Влаховић.
Управо би поменути двојац требало да представља највећу опасност по Португалију у том одлучујућем сусрету, заказаном за 14. новембар у Лисабону на стадиону Спортинга.
Нема дилеме да селектора Фернанда Сантоша, Роналда и остале уопште не радује што Митровић и Влаховић тероришу противничке мреже, те да ће времешни штопер Порта Пепе и најбољи фудбалер Премијер лиге у претходној сезони Рубен Дијаш, командант Ситијеве одбране, бити у великом проблему, када се наспрам њих нађу српске гол-машине Митровић и Влаховић, а иза њих професор фудбала Душан Тадић.
Златан Ибрахимовић пред меч Звезде и Милана - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СПОРТ
Расизам букти Италијом – Навијачи Роме вређали Златана, он узвратио: „Не чујем вас, гласније“
Душан Влаховић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СПОРТ
Нема шале са Душаном силним – три гола из ината! /видео/
Српски фудбалер Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СПОРТ
Матић доследан – одбио да носи симбол којим се одаје почаст страдалим НАТО војницима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала