- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бивши бугарски министар: Права Бугара у Северној Македонији као у доба Тита

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов
Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Права етничких Бугара у Северној Македонији одговарају нивоу Титове Југославије, изјавио је бивши бугарски вицепремијер и министар одбране, лидер партије ВМРО БНД Красимир Каракачанов.
Он је прокоментарисао резултате локалних избора у Северној Македонији након којих је премијер Зоран Заев поднео оставку. Према речима Каракачанова, сада питање уласка суседа у Европску унију делује веома компликовано.
Бивши бугарски заменик премијера је изразио жаљење што влада Заева није могла да нађе заједнички језик са Бугарском, што би земљи обезбедило почетак преговора о чланству у ЕУ. Преговори о уласку Северне Македоније у ЕУ нису ни почели, јер су односи Софије и Скопља замрзнути, додао је Каракачанов.
Све је могло да буде много једноставније да су Заев и његова влада уложили напоре да испуне услове који су наведени у Споразуму о добросуседству, констатовао је бугарски почитичар и додао да би на тај начин би преговори са ЕУ већ били у току.

„Наравно, не можемо, а да не будемо забринути због победе ВМРО ДПМНЕ на изборима – оних који су говорили о потреби раскида споразума, о рестаурацији натписа на споменицима који нашу земљу карактеришу као фашистичког окупатора и који су позвалина општу дипломатску офанзиву ЕУ на Бугарску“, закључио је Каракачанов.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев у недељу је поднео је оставку на место премијера Северне Македоније и своје странке, Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ), после пораза на локалним изборима у Скопљу и другим великим градовима.
Подсетимо, Република Северна Македонија и Република Бугарска потписале су 2017. године Споразум о пријатељству, добросуседству и сарадњи који, поред оснажења економских односа између ова два суседа, предвиђа и превазилажење спорова око историјских питања формирањем заједничке међудржавне комисије која се бави питањима историје, историјских уџбеника, интерпретације историјских догађаја и историјских хероја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала