- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Чешки премијер упозорава: Без руског гаса Европи прети енергетско сиромаштво

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Чешке Андреј Бабиш
Премијер Чешке Андреј Бабиш - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Европљане би могло да задеси енергетско сиромаштво уколико европски политичари наставе да блокирају транзитне капацитете гасовода желећи да спрече зависност од Русије у испорукама природног гаса, изјавио је чешки премијер Андреј Бабиш.

„Због неодговарајућих закона и спекулација цена националних емисионих квота измакла је контроли, што је довело до раста цене електричне енергије. Многи Европљани би могли да се нађу у опасности од енергетског сиромаштва због цена природног гаса које брзо расту, а које су условљене чињеницом да државе повећавају енергетску потрошњу“, упозорио је премијер Чешке, говорећи на састанку светских лидера који је почео у оквиру Конференције УН о климатским променама у Глазгову.

Како је рекао, уместо да преговарају са Москвом, европски политичари блокирају транзитне капацитете гасовода „Северни ток 2“ и „Опал“, позивајући се на страх да ће Европска унија зависити од Русије.
„Даме и господо, ово би могло да вам звучи као новост, али ми већ зависимо од руског природног гаса“, додао је Бабиш.
Истовремено, оценио је да би Европа требало да се договори о дугорочним гасним уговорима са Русијом, јер су, како каже, испоруке гаса велика предност и за Русију и за Европу. Стога су потребни билетерални преговори и споразуми, констатовао је премијер.
Самит светских лидера се одржава 1-2. новембра на 26. сесији држава-чланица Оквирне конвенције УН о климатским променама. Учесници ће говорити о акцијама које спроводе у својим земљама и на међународном нивоу у постизању циљева из климатске агенде.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РУСИЈА
Путин наложио „Гаспрому“: Повећајте испоруке гаса Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала