- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Дан када је Београд ослобођен од аустроугарске окупације /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић На споменику доминира фигура српског војника са пушком у руци, спремног да брани своју земљу, коју симболизује застава изникла из стене.
 На споменику доминира фигура српског војника са пушком у руци, спремног да брани своју земљу, коју симболизује застава изникла из стене.  - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
На данашњи дан пре 103 године, Београд је ослобођен од аустроугарске окупације у Првом светском рату.
Тог 1. новембра 1918, после незадрживог налета Дунавске, Моравске и Дринске дивизије, већ ујутру на улицама Београда појавиле су се прве комите, а око 10.30 у град је продро коњички ескадрон Дунавске дивизије и избио на Калемегдан.
Већ око 13 сати последњи окупаторски војници напустили су Београд, рушећи за собом мостове.
Око 15 сати Моравска и Дунавска дивизија су се нашле на линији Велики Врачар – Бањица – Топчидерско и Баново брдо. Главнина Дунавске дивизије и француска тешка артиљерија, на Торлак су стигле 1. новембра, око 17 часова.
По заузимању престонице, српске трупе не стају, већ 2. новембра настављају борбе и ослобађају Банат, Срем, Бачку, Славонију... Трећег новембра ослобођена је читава Србија, уз страховите губитке.
Завршетак Великог рата, Београд је дочекао као један од најразоренијих градова Европе. За храбро држање у рату, српска престоница је 1920. одликована француским "Крстом витеза Легије части".
Велику победу у Првом светском рату Србија је скупо платила - изгубила је између 1,1 и 1,3 милиона становника, што је чинило готово трећину укупног становништва и чак око 60 одсто мушке популације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала