- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Градска управа Цетиња поднела кривичну пријаву против Кривокапића

© Sputnik / Бобан НововићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан саопштио је данас да је градска управа Престонице поднела кривичне пријаве против премијера Здравка Кривокапића у досадашњем поступању заштите Цетињског манастира.
Како је саопштено из кабинета градоначелника, 14. октобра су Специјалном државном тужилаштву у Подгорици подне кривичне пријаве поднете против Кривокапића, генералне секретарке владе Жане Прашчевић Милачић и в.д. директора Управе за катастар и државну имовину Коче Ђуришића, због основане сумње да су починили кривично дело "злоупотреба службеног положаја".
Кашћелан је рекао да је локална управа реаговала на поступања Управе за катастар, Министарства финансија и социјалног старања и Владе Црне Горе који су доношењем одлука о промени правног статуса Цетињског манастира угрозили права и имовину Престонице, преносе Вијести.
Он тврди да да Влада Црне Горе донела акт о власништву Цетињског манастира и на тај начин је, како каже, извршила "злоупотребу службеног положаја и правно насиље".
"Раније, Основном државном тужиоцу на Цетињу предата је кривична пријава против НН лица из Православне митрополије црногорско-приморске Цетиње и НН лица из Управе за заштиту културних добара Цетиње због основане сумње да су на штету Престонице Цетиње, као саизвршиоци, починило кривично дело уништење и оштећење културног добра...", рекао је Кашћелан, наводи се у саопштењу које су пренели подгорички медији.
Подсетио је да је кривична пријава поднета због извођења радова у Цетињском манастиру без сагласности Престонице као, како је навео, власника културног добра, те да Управа није спречила радове, иако је то у њеној надлежности.
Навео је и да је Основно државно тужилаштво у Цетињу обавестило градске власти да је формиран кривични предмет и да је у току поступак предузимања доказних радњи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала