- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

И транспорт је одговоран за климатске промене | Енергија Спутњика

Пратите нас
Климатске промене и утицај гасова са ефектом стаклене баште на глобално отопљавање некако су у фокус ставили само део енергетике – производњу електричне и топлотне енергије. Испод радара, бар овде код нас остао је део енергетике који горивом снабдева транспорт.
А транспорт, показују подаци, производи скоро 30 одсто штетних гасова. Процене указују, такође, на то да саобраћај у градовима озбиљно доприноси климатским променама. Наиме, анализе показују да су градови одговорни за 75 одсто глобалне емисије ЦО2, при чему транспорт и зграде томе највише доприносе. А поред овог урбаног саобраћаја не смемо заборавити поморски, прекоокеански, али и речни, ваздушни, друмски и железнички саобраћај.
Истовремено имамо све гласније залагање еколога и политичара о потреби да се транспорт преоријентише са фосилних горива на обновљиве изворе енергије (ОИЕ).
О томе колико је овај циљ реалан, да ли су и могу ли аутомобиле на струју, соларни авиони, електрични возови, камиони и бродови који “ложе” зелена горива смањити негативан утицај транспорта на животну средину и ублажити климатске промене у данашњој емисији “Енергија Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Жанетом Остојић Барјактаревић, консултантом за ОИЕ у транспорту.
Енергија Спутњика, 01.11.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала