- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Комитет Генералне скупштине УН усвојио резолуцију о изградњи поверења у свемиру

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Први комитет Генералне скупштине УН који се бави питањима разоружања и међународне безбедности подржао је нацрт руске резолуције о мерама за обезбеђивање транспарентности и изградње поверења у свемирским активностима.
Коаутори нацрта резолуције су Сједињене Америчке Државе и Кина. Резолуција је усвојена без гласања.
Како је наведено у нацрту, Генерална скупштина УН препоручује државама-чланицама да наставе да спроводе на добровољној основи мере транспарентности и изградње поверења „у највећој могућој и практично изводљивој мери и у складу са националним интересима држава-чланица“.
Осим тога, према тексту нацрта, Генерална скупштина одлучује да сазива форум уз учешће представника Првог комитета, као и Комитет за специјална политичка питања и деколонизацију (Четврти комитет) за разматрање могућих проблема који представљају претњу безбедности и одрживости у свемиру.
У нацрту се такође наводи да Генерална скупштина Уједињених нација потврђује да је „спречавање трке у наоружању у свемиру у интересу одржавања међународног мира и безбедности“.
Према тексту нацрта резолуције, Генерална скупштина такође подсећа да су Кина и Руска Федерација поднеле на разматрање Конференцији о разоружању нацрт споразума о спречавању постављања оружја у свемир, употребе силе или претње силом над свемирским објектима, као и увођење његове ажуриране верзије 2014. године“.

Спречавање трке у наоружању

Први комитет такође је подржао и нацрт руске резолуције да земље не буду прве које ће поставити оружје у свемиру.
У документу се наводи да Генерална скупштина УН позива све државе, укључујући оне са свемирским капацитетима, да размотре могућност „да изразе... посвећеност политичкој обавези да не буду прве које ће поставити оружје у свемир“. За резолуцију је гласало 124 државе, 35 је било против, а 22 су биле уздржане.
Како се наводи у тексту, Генерална скупштина УН „потврђује значај и хитност задатка спречавања трке у наоружању у свемиру“.
Осим тога, у нацрту се истиче да ГС УН позива на што скорији почетак рада „на основу ажурираног нацрта споразума о спречавању постављања оружја у свемир, употребе силе или претње силом над свемирским објектима које су Кина и Руска Федерација поднеле на Конференцији о разоружању 2008. године“.
Према устаљеној пракси, Генерална скупштина УН доноси коначну одлуку о нацртима резолуција одобрених на комитетима у децембру.
Русија, а раније СССР, већ 40 година непрестано се залаже за развој мултилатералног правно обавезујућег инструмента који би забрањивао постављање оружја било које врсте у свемир и употребу силе или претње силом у свемиру. Русија је више пута износила на разматрање Генералној скупштини УН и Конференцији о разоружању нацрте одговарајућих споразума. У јуну 2014. године на Конференцији је представљена ажурирана верзија руско-кинеског нацрта договора о спречавању постављања оружја у свемир, употребе силе или претње силом над свемирским објектима.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
РУСИЈА
Руски политичар: Неке земље желе да поставе оружје у свемир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала