- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вишковић за Спутњик о Ђоковићевој глави, „нагазним минама“ и „лову на вештице“

© AP Photo / Frank Franklin IIНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
После скоро два месеца паузе Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, излази на терен на Мастерсу у Паризу. Небојша Вишковић, спортски новинар, анализирао је за Спутњик шта је Ђоковићу донела пауза, ко би могао да га угрози у престоници Француске и зашто првом рекету света притисак не представља велики проблем.
Новак Ђоковић одлучио је да одустане од Индијан Велса и у потпуности се усмери на припрему за Мастерсе у Паризу и Торину.
Тако дуг изостанак са терена Ђоковић није правио толико често у каријери осим када су га повреде спречавале да игра.
Због пандемије вируса корона нису се одржали ни турнири у Шангају и Токију где је Новак претходних сезона био фаворит за пoдизање трофеја.
„Када је здрав обично не прави толике паузе. Ове године је толика пауза јер су избачени азијски турнири који су њему били редовни и на које је увек ишао и освајао их. Тако да је ово сада нетипична ситуација за њега. Обично у Париз долази уморан, после добрих резултата у Кини, сад је сасвим другачије. Имао је доста времена да одмори, тако да претпостављам да ћемо имати прилике да видимо његово боље издање у Паризу него што је то било уобичајено“, објаснио је Небојша Вишковић за Спутњик.

Шта је у Новаковој глави?

Новак иза себе има изузетну сезону, али сенка на три Гренд слем пехара бачена је након пораза на УС опену због чега је српски ас морао да се носи са притиском јер је и пре финала већ виђен као победник.
„Притисци су увек ту. Не можемо да знамо шта је у његовој глави, али сам одувек сматрао да Новак због те своје менталне снаге и спосoбности да заборави лоше ствари у рекордном року неће имати никакав проблем и да је финале на УС опену давна прошлост. Он се ресетује за два дана, а камоли за два месеца“, верује Вишковић.

„Новак воли када су сви против њега“

Ђоковић се поред притиска након пораза борио и са притиском медија због чега је у недавно датом интервјуу за један српски медиј открио да је са једне стране и разочаран.
Ипак, Вишковић верује да је Новак увек умео да негативно претвори у позитивно и из свега извуче мотив.

„Он не би био човек када не би имао одређене емоције поред свега што се дешава и тог 'лова на вештице' који јесте присутан. На неки начин он се већ навикао на те ствари и има ту црту у свом карактеру и понекад воли када су сви против њега, што је толико пута и показивао на терену. То не би уопште узео као неки евентуално отежавајући фактор“, појаснио је Вишковић.

Данил Медведев, руски тенисер, тренутно је најопаснији ривал Новака Ђоковића уколико се гледају бројке и позиције на АТП листи.
Ипак, иако Рус „јури“ прво место и показао је да има решење за победу против најбољег на свету , он се суочава са другим проблемом.
Медведев је у Индијан Велс стигао као Гренд слем шампион, али није успео да оправда очекивања и елиминисан је у трећем колу од Григора Димитрова.
Та константа у игри која фали Медведеву, спортски новинар сматра фали и осталим играчима на туру због чега ће „велика тројка“ највише и фалити када одлуче да се повуку.
„Ми тражимо константу јер смо размажени. Новак, Надал и Федерер су нас размазили својим нестварним резултатима, тим константним показивањем моћи. Ови који долазе то немају, и не верује да ће ико од њих то имати уколико не дође до толике разлике у квалитету што мислим да се неће десити. Имамо пет, шест играча који су мање више ту, али не видим да је било ко од њих способан да израсте у једну такву громаду и квалитетног тенисера као што су ова тројица“, истакао је Вишковић.
У последње време много различитих тенисера осваја титуле и стиже од завршница турнира, а изненађења се константно дешавају.

Стижу нове „нагазне мине“

Млади играчи праве невероватне подвиге, док су неки који су годинама на туру попут Аслана Карацева преко ноћи „експлодирали“. Такав сценарио не одговара Новаку јер никада не може да зна са које стране вреба опасност.
„То конкретно јесте проблем за Новака. Чим изађе жреб ми гледамо где су Федерер и Надал. То је било једино што се гледало, и док је Енди Мари био на врху гледали смо њега. Само нам је то било битно. Е сада имате пет, шест играча који су ту негде, који зависи како буду распоређени, свако од њих може да бљесне. Тамо су Андреј Рубљов, Стефанос Циципас, Хуберт Хуркач, Камерон Нори који одлично игра... Бар двојица од њих играју јако добар тенис. Мине вребају на свим могућим странама, раније до полуфинала није било никаквих проблема“, објаснио је Вишковић.
Од руског аса очекује се добар резултат у Паризу. Један од већих мотива му је и одбрана титуле, али Вишковић је подсетио да ће Медведев у престоници Француске имати изузетно тешке противнике.
Данил Медведев је добар, од њега се очекује много, али питање је да ли ће моћи да догура до краја. Његов део жреба је јако тежак. Има Јаника Синера, Сашу Зверева, питање је какво ћемо финале гледати. Не би ме изненадило да Григор Димитров или Пабло Карењо Буста уђу у финале. Све је могуће“, упозорио је новинар.
Вишковић је тренутну ситуацију у мушком тенису упоредио са девојкама у белом спорту.
„Улазимо у еру тениса када ће више уживати они који воле неизвесност, мада нам је тениска историја показала да квалитет и популарност самог спорта јесте повезан са врхунским именима. Када их нема и спорт је у паду, као на почетку века и као у женском тенису после сестара Вилијамс немамо ниједну играчицу која је доминантна“, објаснио је Вишковић.

Ах, тај дубл...

Ђоковић је одлучио да у Паризу проба да дође до два трофеја, јер ће сe поред сингла такмичити и у дублу са Филипом Крајиновићем.
Новак је дубл играо и на Олимпијским играма у Токију са Нином Стојановић, али се тада показало да то није била најбоља одлука.
Тада је желео да се бори за Србију, а вероватно га је исти разлог навео да заједно са Крајиновићем изађе на терен у Паризу. С обзиром на то да је раније најавио да ће играти на Дејвис купу, претпоставља се да ће Ђоковић са Филипом покушати и на том такмичењу да донесе бод репрезентацији , па из тог разлога Париз користе као припрему.
„Јесте се потрошио у дубл мечевима, али не толико да би то у Токију ставио то као разлог пораза од Зверева. Јесте то било исхитрено јер је желео медаљу и видео је да са Нином може то да уради“, присетио се Вишковић.

„Сада жели мечеве, у дубловима неће бити велике потрошње, а могуће је да се спрема и за Дејвис куп. Мислим да је то основни разлог што су се Филип и он договорили. Дејвис куп је Новак најавио, знамо његов став према Србији, увек када може то игра и жели са својом земљом прво место. Делује да су он и Крајиновић најближи дублу“, сматра Вишковић.

Након турнира у Паризу, Новака очекују завршни Мастерс у Торину, Дејвис куп, а онда на старту нове сезоне Аустралијан опен.
Ипак, иако је први Гренд слем у сезони место на којем је Ђоковић освојио рекордних девет трофеја, први рекет света и даље није донео одлуку да ли ће играти.

Сага звана Аустралија

Проблем је обавезна вакцинација за све учеснике Аустралијан опена, о којој Ђоковић није желео да изнесе свој статус.
Према најновијим информацијама постоји могућност да ће невакцинисани играчи моћи да учествују у Мелбурну, али званична одлука није донета због чега Новак и даље не може да донесе одлуку.
„Све у свему Новак има много веће и боље информације од свих нас. Има инсајдере у Аустралији и Аустралијан опену. Он врло добро располаже информацијама. Оно што смо се ми питали ових дана, слушали контрадикторности из Аустралије коју смо сматрали озбиљном сада се показала дилетантски. То траје од прошлог Аустралијан опена. Мислио сам да ће се договорити, али тамо свако гура своју причу и тотално је расуло“, истакао је Вишковић.
Како истиче, вакцинација није највећи проблем за Ђоковића.
„Новак сигурно има бољи увид шта може да се деси односно не деси. Ја мислим да се вакцинација никада није постављала као озбиљан проблем у Аустралији. Њему неће бити проблем да одради две недеље карантина, и то је питање како ће да функционише. До тада има довољно времена“, закључио је Вишковић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СПОРТ
Ђоковић: Сви који ме познају могу да сами да закључе
Душан Лајовић на Мастерсу у Мајамију - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СПОРТ
Лајовић преко Американца до Зверева!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СПОРТ
Ђоковић и даље броји, али му Рус дише за вратом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала