- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољски посланик криви Европску комисију: Ништа не ради по питању цена гаса

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаГасно чвориште компаније "Гаспром"
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Посланик Европског парламента Богдан Жоњца оптужио је Европску комисију да ништа не ради по питању цена гаса на европском тржишту, преноси РТ.
„Одсуство одговора Европске комисије на неприхватљив тренд цена, који пре свега утиче на европске потрошаче, подрива напоре ЕУ у осигурању енергетске безбедности и спровођењу Зеленог курса Европе“, изјавио је пољски посланик.
Према његовим речима, могуће је издвојити три разлога због којих је дошло до повећања цене гаса: низак ниво залиха у подземним складиштима, испорука гаса на тржиште Азије и „мале количине оспорука из Русије“.
Како је изјавио посланик, поскупљење гаса значајно утиче на цене електричне енергије и цене хране.
Он се запитао какве мере планира да предузме Европска комисија да се слична криза не би десила и током зиме.
Цене гаса у Европи су нагло порасле последњих месеци. Од почетка августа, оне су порасле скоро четири пута. Експерти поскупљење повезују са неколико фактора: полупразним складиштима гаса у Европи, ограниченом понудом главних испоручиоца и високом потражњом за течним природним гасом у Азији.
Прошле недеље је председник Русије Владимир Путин наложио компанији „Гаспром“ да се, након што се напуне гасом подземна складишта у Русији, започне повећање испорука у Европу. Он је уверен да ће то омогућити да се поуздано, стабилно и ритмично испуњавају уговорне обавезе, односно да се европски партнери снабдевају гасом у периоду јесен-зима.
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
РУСИЈА
Није само Русија крива: Амерички медији о гасној кризи у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала