Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је Србији показала хаварија у Бугарској

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПодземно складиште гаса у Калињинградској области
Подземно складиште гаса у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Потрошачи у Србији неће дуго трпети због хаварије на гасоводу у Бугарској. Она је показала колико је добро што Србија има и планира да гради још складишта гаса. Такође се показало и колико је важно што је наша земља обезбедила увоз из више праваца, каже за Спутњик стручњак за енергетику Јелица Путниковић.
Због пуцања цеви у компресорској станици на гасоводу у Бугарској и прекида испоруке тог енергента Србији, Јавно предузец́е "Србијагас" је хитно увезло пет милиона кубних метара гаса из Мађарске. У том предузећу кажу да ће до краја радног дана бити стабилизовани сви системи у снабдевању гасом у Србији.
Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да ће увоз бити настављен и сутра, ако хаварија не буде санирана.
Стручњак за енергетику Јелица Путниковић за Спутњик каже да, иако су се Новосађани јутрос пробудили у хладним становима и без топле воде, у суштини Србија не треба да брине, с обзиром да има и своје резерве гаса.
"Гасно складиште у Банатском Двору је пуно, виталне функције, витални делови потрошње гаса, сигурно ће бити снабдевени. Интервентно је обезбеђен и увоз природног гаса из Мађарке, верујем да су у току преговарати и о додатном увозу гаса преко Мађарске. Имамо и слободан правац преко Хоргоша, то значи да можемо да набавимо гас и из складишта Баумгартен код Беча или са другог правца. Са друге стране, пошто "Гаспром" испоручује гас Србији на бугарско - српској граници, верватно ће се и Руси потрудити да надоместе тај гас, не само Србији, већ и Мађарској која се снабдева из Турског тока преко Бугарске и Србије", објашњава Путниковићева.
Упитана шта ако се слична ситуација догоди у сред зиме, када су ниске температуре, па је и потрошња гаса знатно већа, она каже да ова ситуација потврђује колико је добро што се планира проширење капацитета гасних складишта у нашој земљи.
© Sputnik / Стефан ЂурићПотрошачи у Србији неће дуго трпети због хаварије на гасоводу у Бугарској.
Србија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Потрошачи у Србији неће дуго трпети због хаварије на гасоводу у Бугарској.
"Озбиљно се ради на томе да се изгради још једно гасно складиште у Итебеју. То је налазиште природног гаса које је исцрпљено. Недавно на гасној конференцији портала "Енергија Балкана" први човек "Србијагаса" је најавио повећање капацитета складишта у Банатском Двору, али и да је налазиште у Итебеју предвиђено за још једно гасно складиште, чији ће капацитет бити милијарду кубних метара. Са два складишта Србија ће бити обезбеђена да може и дужи период да буде без снабедања преко Турског тока".
Путниковићева додаје да је ова ситуација такође показала да је добро што Србија има слободан правац снабедвања, да може да добије гас и из Мађарске, јер је ситуација у којој смо нешто што не може да се предвиди.
"Када није хладна зима, Србија дневно троши до 10 милиона кубних метара гаса. Данас је обезбеђено пет милиона из Мађарске, вероватно исто толико може да се извуче из Банатског Двора, што значи да ће се веома брзо успоставити гасно снабдевање корисника који су остали без гаса".
Бугарски оператер гасне мреже "Булгартрансгаз" прекинуо је транспорт природног гаса у Србију и Мађарску, после пуцања гасовода у близини села Ветрино на североистоку земље.
Услед хаварије и прекида испоруке природног гаса јутрос од 6 часова у потпуности је обустављена испорука природног гаса Јавном комуналном предузец́у "Новосадска топлана".
За њу ће гас бити обезбеђен током дана, а Јелица Путниковић каже да је у овом тренутку незахвално прогнозирати колико ће Бугарима требати времена да отклоне квар.
"Нема још довољно информација о томе колики је обим хаварије, али ће и они сигурно пожурити да је санирају што пре, јер је вероватно угрожено и снабедање дела Бугарске. Како год, Србија свакако неће остати без гаса", закључује Путниковићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала