- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се дешава у Северној Македонији после оставке премијера

© AP PhotoЗоран Заев, премијер Северне Македоније
Зоран Заев, премијер Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Премијер Северне Македоније у оставци Зоран Заев сазвао је за данас састанак са потпредседницама странака у владајућој већини на иницијалне разговоре о новом премијеру и саставу нове владе.
Председници тих партија су такође поднели оставку у договору са одлазећим премијером. Према писању портала МКД, после јучерашње оставке Заева, оставку подноси и цела влада.
Очекује се да би у Скупштини требало да буде одржан заједнички састанак шефова посланичких група како би се договорили о даљем раду парламента.
Заев је подносећи оставку синоћ рекао да је против одржавања превремених парламентарних избора и да би нова реконструисна влада могла бити проширена још неким кадровима.
Заев је, неколико дана пред други круг избора, упозорио бираче да би, у случају пораза у Скопљу, могао да поднесе оставку на место премијера, што је и учинио.
Главни коалициони партнер СДСМ-а је партија Албанаца ДУИ Алија Ахметија.
Према незваничним резултатима Државне изборне комисије, највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ је у другом кругу освојила градоначелничке мандате у 20 општина, СДСМ у седам, ДУИ у седам, Алијанса за Албанце, Алтернатива и Беса по два места, а ДПА, ГРОМ и Коалиција ЛДП-ДОМ по једно градоначелничко место, преноси агенција МИА.
У другом кругу победили су и независна кандидаткиња за градоначелника Скопља Данела Арсовска, коју подржавају ВМРО-ДПМНЕ и Коалиција, независни кандидат Максим Димитријевски у Куманову и независни кандидат у Дебарци Зоран Ногачески.
Коначни резултати, како је саопштио ДИК, биће објављени током дана, преноси РТС.

Оставка премијера по Уставу повлачи пад владе

Македонски Устав у случају оставке, смрти и трајне спречености премијера да обавља ту функцију повлачи за собом оставку владе.
Према Уставу, влади престаје мандат распуштањем скупштине, али она остаје на функцији до избора новог извршног органа.
Скупштински Пословник пак предвиђа да влада и премијер могу поднети оставку, која се доставља председнику скупштине у писаној форми и може бити образложена...
Скупштина на наредној седници, без претреса, утврђује да председнику владе, влади или огранку владе престаје мандат даном одржавања седнице.
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
РЕГИОН
Заев не долази у Београд, биће одређен други представник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала