Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Удружење историчара тзв. Косова: Одлука о Високим Дечанима неће бити спроведена

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Дечани на КиМ
Манастир Дечани на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
На изјаву известиоца за Косово у Европском парламенту Виоле фон Крамон да влада привремених институција у Приштини мора да спроведе уставну пресуду о враћању имовине манастиру Високи Дечани реаговало је Удружење историчара тзв. Косова „Аљи Хадри“, поручивши да је одлука о враћању имовине манастиру неуставна и незаконита и да неће бити спроведена.
“Виола фон Крамон треба да зна да не треба примењивати ​​неуставну и незакониту одлуку Уставног суда Косова из маја 2016. године о имовини предузећа ‘Апико’ и ‘Илирија’, јер она проистиче из закона из времена насилних мера Милошевићевог доба. Против закона, одлука и подзаконских аката из Милошевићевог доба, све демократске државе света, укључујући и Немачку, бориле су се и сматрале их дискриминаторским“, наводи се у саопштењу Удружења историчара тзв. Косова, преноси Газета експрес.
Они истичу да и Виола фон Крамон, али и сви други међународни званичници треба да знају да манастир Високи Дечани нико не угрожава и да га угрожава злонамерна политика српског особља у манастиру Дечани.
“Имовина предузећа ‘Апико’ и ‘Илирија" мора да се врати на управљање општини Дечани. Та имања припадају Дечанима, а не Сави Јањићу“, написали су дечански историчари, преноси Косово онлајн.
Уставни суд Косова је 2016. године потврдио власништво манастира над 24 хектара земље.
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СРБИЈА
Виола фон Крамон Приштини: Српско православно наслеђе на Косову мора бити заштићено
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала