- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србин каже – Русија неће имати Американце /видео/

© Sputnik / Григорий Соколов / Уђи у базу фотографијаЗоран Лукић
Зоран Лукић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
Пратите нас
Зоран Лукић, српски кошаркашки тренер, именован је за селектора мушке репрезентације Русије и за Спутњик је изнео прве утиске.
Актуелни тренер екипе Нижњи Новгород има дугогодишње искуство рада у Русији које је крунисано селекторском позицијом.
Лукић је у Русију дошао још 2006. године када је преузео други тим московског гиганта ЦСКА и од тада је само неколико година радио ван те земље.
„Њихова огромна жеља је била да се ја прихватим посла као главни тренер руске репрезентације. Разговарали смо, договарали смо се и у та последња два, три дана је дошло до тог договора. Једна велика част, а са друге стране једна огромна, огромна одговорност. Њихова жеља је да дође до подмлађивања репрезентације које треба да се уради веома постепено и паметно и да се самим тим и не обиђу задаци који треба да буду испуњени, а то су пласмани на Светско првенство, а после тога, наравно, и Олимпијске игре“.
Нови селектор Русије у свом Нижњем већ дуги низ година форсира младе руске играче, насупрот неким екипама које много више зависе од странаца, те би то могла да буде предност и у раду са репрезентацијом.
„Они имају тај проблем да руски играчи не добијају довољно шансе, прилике и подршке, што се тиче саме ВТБ лиге, али не толико колико Евролиге. Када је у питању резултат, максималан фокус је на иностраним играчима. Мој клуб у којем ја јако дуго радим је клуб који је сасвим супротан. Минимум страних играча, максимум подршке и рада са младим руским играчима“.
Током претходних година није био редак случај да амерички кошаркаши заиграју за европске репрезентације, у Русији је велики траг оставио Џеј Ар Холден, али Лукић каже за Спутњик да не размишља о Американцима у дресу Русије.
„Имам већ неке позиве агената око понуда иностраних играча, али не размишљам у том правцу уопште и нема потребе за тим у овом моменту. Русија има баланс, има играче, то треба довести у стање ума и духа да се играчи прикључе репрезентацији. Ја не размишљам, нисам размишљао нити ћу размишљати у том правцу“, истакао је Лукић.
Лукић се осврнуо и на промену у репрезентацији Србије, коју је недавно преузео чувени Светислав Пешић.
„Будућност постоји. Мислим да је много важније ово што се десило са постављањем господина и мог колеге чика Карија Пешића на дужност селектора. Дефинитивно ће посветити и дати свој максимум, не само у раду него и у помоћи, селекцији, односу, васпитавању тих младих играча. То је изузетно битно“, истакао је Лукић.
Комплетан разговор погледајте у емисији „Миљанов корнер“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала