- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички технолошки гигант се потпуно повукао из Кине

© REUTERS / Albert GeaЧовек пролази поред логоа Јахуа
Човек пролази поред логоа Јахуа - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Америчка компанија Јаху саопштила је данас да се потпуно повукла из Кине, наводећи као разлог све изазовније пословно и законско окружење.
Кинеске власти строго контролишу интернет у земљи и траже од компанија које послују у Кини да цензуришу садржај и кључне речи које се сматрају политички осетљивим или неприкладним, наводи америчка новинска агенција АП.
„Због све изазовнијег пословног и правног окружења у Кини, Јахуов пакет сервиса више није доступан у континенталној Кини од 1. новембра“, наводи Јаху у саопштењу.
Одлазак коинцидира са спровођењем кинеског закона о заштити личних података, којим је прописано које информације компаније могу да прикупљају о корисницима и којим су утврђени стандарди о томе како оне морају да се чувају.
Кинески прописи такође обавезују компаније које послују у земљи да морају да предају податке властима ако се то од њих затражи, што, према агенцији АП, отежава западним фирмама пословање у Кини јер у домовини могу бити изложене притисцима због попуштања кинеским захтевима.
Амерички законодавци су 2007. године оштро осудили Јаху због предаје података о два кинеска дисидента Пекингу, које је довело до њиховог хапшења и затварања.
Јаху је већ раније смањио своје операције у Кини, а 2015. је затворио и канцеларију у Пекингу, тако да је његово повлачење из те земље више симболично будући да су неки од његових сервиса, укључујући и веб портал компаније, већ блокирани.
Ово је друга велика америчка технолошка компанија која је у последњих неколико недеља угасила пословање у Кини. Прошлог месеца, Мајкрософтова платформа за повезивање професионалних кадрова ЛинкедИн објавила је да затвара свој кинески сајт, уместо којег ће поставити огласну таблу о слободним радним местима, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала