- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Путин ништа не ради за климу, а „тундра гори“

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Џозеф Бајден на конференцији о клими у Глазгову
Амерички председник Џозеф Бајден на конференцији о клими у Глазгову - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да се Русија и Кина „нису појавиле“ на састанку Г20 у Риму и додао да од руског председника Владимира Путина нема информација шта намерава да уради по питању климе.
На конференцији за штампу након дводневног самита шефова држава и влада у оквиру 26. Конференције земаља Оквирне конвенције УН о климатским променама у Глазгову, Бајден је критиковао Кину рекавши да она претендује на улогу светског лидера, али да де факто не учествује у форумима као што је Г20.
Он је истакао да сматра да је велика грешка што се Кина није појавила.
„Исто је и са Путином у Русији. Њему гори тундра. Код њега буквално гори тундра. Он има веома озбиљне проблеме са климом, а он ћути у вези са оним шта жели да учини“, рекао је Бајден.
Председник Русије Владимир Путин изјавио у уторак у видео-обраћању учесницима Конвенције у Глазгову да је „очување шума и других природних екосистема један од кључних елемената међународних напора за решавање глобалног загревања, смањење емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште. Путин је додао да Русија предузима најозбиљније и најснажније мере за очување шума, побољшава управљање шумарством, бори се против илегалне сече шума и шумских пожара, повећава пошумљавање и доследно повећава финансијска средства за ове циљеве.

Русија крива за цену нафте

Амерички председник такође је оптужио Русију и ОПЕК за повећање цена нафте.
„Прво, важан разлог за повећање цена је то што је пандемија вируса корона утицала на ланац испорука“, одговорио је Бајден на питање о порасту цене многих роба.
„Друго, ако се погледа цена бензина, цене нафте, то је последица тога што Русија или земље ОПЕК-а одбијају да пумпају више нафте. Пре или касније, видећемо шта ће се догодити са тим“, сматра Бајден.
Портпарол председника Русије Дмитриј Песков раније је прокоментарисао Бајденове речи да би земље споразума ОПЕК плус требало да повећају производњу нафте и позвао да се сачекају следеће консултације ове организације.
Радник компаније Росњефт на налазишту нафте у Краснодарском крају - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
РУСИЈА
Директор руског нафтног гиганта упозорава: Ера јефтине енергије се ближи крају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала