- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕУФОР за који дан постаје страна војна сила у БиХ?

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICЕУФОР, Босна и Херцеговина
ЕУФОР, Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Уочи седнице Савета безбедности Уједињених нација, на којој ће бити разматрана и одлука о продужењу мандата Мисије ЕУФОР-а у БиХ, отворено је низ питања.
Међу њима је и да ли ће бити дозвољено такозваном високом представнику међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит да се обрати, како ће реаговати Руска Федерација и Кина и хоће ли продужење мандата ЕУФОР-у бити заустављено, пренела је Радио телевизија Републике Српске.
ЕУФОР ће, наводи се, за који дан постати страна војна сила на територији БиХ без јасног статуса, уколико му Савет безбедности УН не продужи мандат.
Сагласност Савета ЕУ за спољне послове не значи ништа без одлуке са Ист ривера. Именовање Кристијана Шмита довело је до усложњавања односа БиХ и пет сталних чланица Савета безбедности са правом вета.
Најмање вероватна могућност је да САД, Велика Британија и Француска пристану на расправу о "легитимности" Шмита и тиме избегну "рампу" Русије и Кине на наставак мисије ЕУФОР-а.
Зато се, наводи се, разматра и трећа опција.
Заменик председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедности Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић за РТРС каже да се све више говори да би западне земље могле одустати од Мисије ЕУФОР-а у БиХ и тиме, како каже, онемогућили Русију да стави вето и било какво изјашњавање на ту тему.
Подсетимо, званична представница Министарства иностраних сполова Русије Марија Захарова казала је да Русија нема ништа против продужења мисије ЕУФОР у Босни и Херцеговини.
"Међутим, ми се не можемо сложити са покушајима једног броја западних партнера у СБ УН да пројекат резолуције Савета безбедности прошире политичким темама које немају везе са овим питањем“, рекла је Захарова на недељном брифингу за новинаре.
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Објављени делови извештаја Кристијана Шмита: Додик споменут чак 61 пут
Палата Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Шта пише у документу који је Република Српска доставила Савету безбедности УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала