- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истраживање гробнице Црног Принца открива нове тајне о чувеном владару /видео/

CC BY 2.5 / Josep Renalias - / Гробница Црног Принца
Гробница Црног Принца - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Нова студија оклопа на гробници Црног Принца у катедрали у Кентерберију открила је изузетан ниво детаља. Нико није очекивао да ће открити такву софистицираност у моделовању, што указује на неочекивани ниво занатске вештине у средњем веку.
Шест векова након смрти Црног Принца, тим научника са Института за уметност Кортолд урадио је анализу његовог лика на гробну у катедрали у Кентерберију. Спроведени тестови открили су да је то право „ремек-дело енглеског средњовековног ливења у металу“.
Витешки борбени оклоп изведен је са високим степеном тачности. Тај оклоп се скоро потпуно подудара са стварним оклопом контроверзног принца, који је приказан у његовој гробници.

Кратак и крвав живот

Едвард од Вудстока, познат као Црни Принц (15. јун 1330 – 8. јун 1376), био је најстарији син енглеског краља Едварда Трећег. Да није умро пре свог оца и сина, Ричарда Другог, Едвард би био краљ.
Током свог кратког живота постао је легендарни војни командант. Међутим, морамо узети у обзир да је ова перцепција острвска, ако питате Французе – он је запамћен као пљачкаш и џелат.
Извештај о открићу објављен у „Бурлингтон магазину“ каже да је током Стогодишњег рата између Енглеске и Француске 1370. године „Едвард у насилнички заклао 3.000 мушкараца, жена и деце“.
Током научних расправа о броју закланих, Едвард је добио надимак Црни Принц. У једном чланку објављеном на каналу „Хистори екстра“ се каже да је принц „и хваљен као оличење средњовековног витештва и демонизован као покретач бруталног клања“.

Мучан крај

Упркос својој ратоборној природи, Едвард није пао на бојном пољу. Умро је од дизентерије у Вестминстеру 8. јуна 1376. Бактерија dysenteriae Shigella се углавном добија преко контаминиране хране или воде. Принц је умро у мукама у кревету, са, највероватније, крвавом дијарејом, боловима у стомаку, грчевима и високом температуром.
На самртној постељи Едвард је детаљно описао какву гробницу жели. У чланку на „Хисторик УК“ пише да је Едвард био „веома конкретан у погледу онога што ће се догодити након његове смрти“.
На његовој гробници се налази скулптурални приказ покојника у природној величини, а ова нова студија по први пут открива колико су се строго придржавали његових упутстава. У ствари, слика је толико тачна да је тим убеђен да су оригинални делови његовог оклопа коришћени за одливке.

Др Баркер и Црни принц

Професорка Џесика Баркер, виши предавач средњовековне уметности на Институту за уметност Кортол, предводила је тим научника који су радили у катедрали у Кентерберију. Истраживачи су скенирали спољашњост ручно преносивим рендгенским флуоресцентним спектрометром.
Идентификовали су мали отвор и гурнули ендоскоп да проуче унутрашњост. Тада су видели да је фигура „изливена у деловима, а да се држи заједно помоћу сложеног система штафова и игала“.
На основу тога, др Баркерова је описала фигуру као потпуно „јединствену и иновативну“. Штавише, рекла је да демонстрира „технолошку софистицираност средњовековног периода“.
„Ово није било какав оклоп, то је његов оклоп, исти оклоп који виси празан изнад гробнице, реплициран са потпуном верношћу чак и до ситних детаља“, додала је.
Нова студија је такође датирала изградњу гробнице и сугерише да је фигура створена отприлике деценију након Едвардове смрти. Верује се да је његов син Ричард наручио две скулптуре: једну за оца у Кентерберију, а другу за свог деду, Едварда Трећег, у Вестминстерској опатији, преноси „Национална географија“.
У закључку, истраживачи су рекли да је фигура Црног Принца „број један од свих драгоцених преживелих скулптура у Великој Британији“.
Вештица - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
ДРУШТВО
Црне мисe и дечја крв: Прича о француској вештици која је била моћнија и од Краља Сунце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала