- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Корак по корак: Шта се може изродити из посете Здравка Кривокапића Београду

© Sputnik / Небојша ПоповићСрпска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици
Српска и црногорска застава увезане на молебану у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Од посете црногорског премијера Здравка Кривокапића Србији не треба гајити велика очекивања, али важно је да ће до посете доћи. Важна је и елементарна искреност, да макар знамо око чега се не слажемо и шта су конкретне замерке једне и друге стране везане за билатералне односе Србије и Црне Горе.
Овако посету црногорског премијера Здравка Кривокапића Београду коментарише политиколог и професор Факултета за дипломатију и безбедност Душан Пророковић.

Посета Кривокапића прилика да се почне искрен дијалог

Пророковић, како каже, од посете очекује да се направи каталог проблема и листа потенцијалних решења. Проблем са доскорашњим црногорским властима био је у томе да између званичног Београда и Подгорице није било искреног дијалога. То се видело кроз билатералну комуникацију, каже наш саговорник.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
РЕГИОН
Кривокапић у среду у Београду, свечани дочек испред Палате Србија
Комуникација између Београда и Подгорице углавном је ишла преко Брисела или је чак била оптерећена мишљењем Вашингтона, што, према Пророковићевим речима, није био нормалан оквир за дугорочну стабилизацију прилика.

„Имају Београд и Подгорица много тема о којима треба разговарати. Није то само питање Темељног уговора, није то само питање положаја српске заједнице у Црној Гори, није то само питање односа Подгорице према лажној држави Косово. Има пуно ствари које се тичу привредне, економске, енергетске, културне сарадње, а које би својом применом могле, својим одвијањем у позитивном смеру да релаксирају идентитетска питања и да нам омогуће да се за пет или десет година свим тим стварима бавимо у једном сасвим другачијем политичком амбијенту“, каже Пророковић.

Посета може да означи почетак позитивног процеса

Теоријски, билатералне посете помажу унапређењу или нормализацији односа, каже Пророковић.
Према речима бившег југословенског шефа дипломатије Владислава Јовановића, Кривокапићев долазак у Београд је позитиван знак и штета је што у претходних годину дана Србија и Црна Гора нису имале никакав озбиљнији политички контакт. Међутим, како каже, за то није крива Србија — нове црногорске власти, на пример, нису ревидирале став о опозиву српског амбасадора.
„Али, хајде да видимо. Можда ће као последица ове посете и разговора да дође до напретка и у том погледу. Нисам превише еуфоричан, нема ни разлога за то, али почетак неког процеса, надајмо се позитивног, сигурно је ова посета. И као такву треба је поздравити и подржати“, истиче Јовановић.
Сусрет је пун неизвесности, јер нико не зна шта у својој политичкој торби премијер Кривокапић доноси у Београд, док са друге стране Србија има своје ставове који не задиру у суверенитет и независност Црне Горе, али очекује да исти такав став буде у првом плану и за црногорске власти.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РЕГИОН
Кривокапић: Нећу током посете Београду потписати темељни уговор са СПЦ
Кривокапић делује у уским оквирима, сматра наш саговорник — са једне стране, у лику председника Мила Ђукановића има један од ометајућих фактора; са друге стране, ту је и спољни фактор који отворено каже да се у Црној Гори ништа не може урадити без његовог знања и прихватања.
Због тога би, како Јовановић каже, какво-такво побољшање односа са Србијом било корисно за Кривокапића, јер би то значило више маневарског простора за црногорског премијера, како на унутрашњем, тако и на спољњем плану. За Србију је сусрет пак добродошао, јер може да допринесе побољшању положаја Срба у Црној Гори.

За помирење је потребно више од једне посете

За Марину Костић, стручњака за регионалну политику из Института за међународну политику и привреду, Кривокапићева посета Београду је почетни корак, како наводи, у смислу мапирања онога што чини кризу, али никако довољан корак у нормализацији односа.

„Посету Кривокапића видим као један у низу корака ка процесу да можемо да се договоримо око нечега, али никако као процес помирења, јер би то захтевало другачији приступ. Али, за почетак нека дође, нека се утврде тачке раскола и да се крене у неком правцу“, истиче Костићева.

Према њеним речима, оно што српско-црногорске односе чини проблематичним је повећана нетрпељивост оног дела црногорског грађанства који се изјашњавају као Црногорци према српском народу. Због тога никакав чин, па ни посета црногорског премијера не могу у краћем року да побољшају односе између две земље. С обзиром да су српско-црногорски односи нарушени на више нивоа, потребан је шири приступ.

„Ми смо имали ситуацију са Хрватском, где је постојао покушај да се са Колиндом Грабар Китаровић односи нормализују. И видело се да такви појединачни сусрети, акти или декларације нису много допринели. Тако Кривокапићева посета може да утврди неке спорне тачке, неку мапу пута за даље, али дефинитивно је потребан један много шири приступ односима са Црном Гором“, сматра Костићева.

Премијер Здравко Кривокапић долази у Београд на позив српске премијерке Ане Брнабић. Међутим, амбасадори двеју земаља неће присуствовати сусрету, јер Србија и Црна Гора немају односе на највишем дипломатском нивоу — бивша црногорска власт, још увек оличена у лику председника Мила Ђукановића, протерала је српског амбасадора Владимира Божовића.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Кривокапић на Твитеру одговорио Вучићу: Црна Гора нема намеру никога да понижава, посебно не Србију
Осим тога, Србија је током владавине Мила Ђукановића и његовог ДПС-а оптуживана да је учествовала у организацији наводног државног удара 2016, као и за мешање у унутрашње ствари Црне Горе током грађанских протеста поводом усвајања Закона о слободи вероисповести, коме су се грађани Црне Горе успротивили.
Црногорски медиј пак као отворена питања наводе и Темељни уговор са Српском православном црквом, који и поред многих обећања Кривокапићева влада још увек није потписала, као и неизручивање бившег председника Скупштине Црне Горе Светозара Маровића, који је у Црној Гори осуђен на затворску казну, а живи у Београду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала