Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кривокапић: Испунио сам све што сам обећао митрополиту Амфилохију

© Фото : Спутњику уступила Влада Црне Горе Здравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић истакао је да је испунио оно што је обећао митрополиту Амфилохију – Закон о слободи вероисповести је измењен, а сада ради на социјалној правди.
На питање да ли би био премијер да није било митрополита Амфилохија и да ли би митрополит био задовољан ониме што је учињено, Кривокапић је рекао да не зна да ли би био задовољан, али да је испунио све што му је обећао.
"Остао је део социјалне правде. Направили смо пројекте и оријентисани смо ка издизању живота, поготово оних који имају најнижа примања", рекао је премијер Црне Горе.
Говорећи о митрополиту Амфилохију, Кривокапић је рекао да Црна Гора од Његоша није имала тако свестрану личност, да је оставио дубоки траг као и да је Црна Гора постала и духовна, што јој припада по наслеђу и историји.
Све се, истиче, мења полако, али сигурно. "Треба да схватимо да живимо на простору на којем се разликујемо по много чему, али та разлика не треба да буде препрека да се обистини заједништво и деси помирење", рекао је црногорски премијер истичући да су поделе дуго биле наметнуте и да се не могу преко ноћи минимизовати, али да толеранција треба да буде мера живота.
На Цетињу је, истиче, страст узаврела и изузетни људи не могу да дођу до изражаја. Наметнута је игра у којој одређене структуре које су повезане са криминалом диктирају оно што видимо на Цетињу, рекао је Кривокапић за РТС.

О Цетињанима и њиховом чојству

На питање да ли би могао прошетати Цетињем са патријархом Порфиријем, Кривокапић је рекао да је то у овом тренутку скоро немогуће, али да ће доћи време када ће бити могуће.
"Мислим да је на Цетињу страст толико узаврела и не дозвољава да се све оно што је нормално и природно деси како би већина грађана у Црној Гори желела", рекао је председник Владе Црне Горе.
Кривокапић каже да воли Цетиње, јер су све везе његових предака и њега лично везане за тај град.
"Један мој велики пријатељ, Васојевић, је говорио: када су стари расправљали ко је какав човек, у Црној Гори се деле људи само по чојству, тада би сву причу скренули на то 'ко је, ђе је и какав је'. И онда су рекли – ако желите да видите гдје има људи, отидите на Цетиње", испричао је премијер.
Тврди да је и данас то тачна констатација, али да изузетни интелектуалци, културни радници, песници, филозофи и велики број сликара не могу да дођу до изражаја јер је "наметнута игра у којој одређене структуре које су повезане са криминалом диктирају оно што ми видимо на Цетињу".

Морамо се окренути будућности

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је по доласку у Београд положио венац поред спомен-плоче убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу.
У интервјуу у емисији "Око" рекао је да је осећао обавезу да ода почаст човеку који је био визионар и који је желео да Србија и регион буду другачији и да се окренемо будућности.
"Да се окренемо будућности како бисмо у њој урадили оно што је најважније – да живот сваког грађанина буде достојанствен, да обезбедимо пристојне услове за рад и функционисање, да и ови простори напредују европским путем", рекао је Кривокапић.
Истакао је да се у Црној Гори први пут десила демократска смена власти и да она сада пролази кроз одређену транзицију.
"Зато се често осврнем на изјаве Зорана Ђинђића, јер су оне мени и дан-данас путоказ за одређено деловање", рекао је Кривокапић.

Верник и државник

Говорећи о ноћној посети Београду 27. маја, Кривокапић је рекао да морају да се разликују два дела: оно што носи у себи као верник и оно што мора да ради као државник.
"Те две улоге су природне, али за наш амбијент у коме вера није утемељена, него је била запостављена, увек имате проблем", рекао је Кривокапић.
Навео је да је тада дошао да сведочи црквено-народном сабору на ком је предлаган наследник владике, на позив патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, који тада још није био митрополит.
"Оно што се десило тај дан је јака медијска игра која је праћена додацима и примесама политичара из Црне Горе, политичких аналитичара и, по мени, историчара којима то не припада", навео је Кривокапић.
Кривокапић је био предложио да темељни уговор са СПЦ буде потписан на Цетињу, 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија. То се није догодило.
"Као и у свакој другој уговорној релацији, имамо две стране, а Влада Црне Горе је урадила све што је до ње", рекао је премијер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала