- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки медији: Путин једним предлогом показао да је доминација Русије на тржишту – неоспорна

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Европско тржиште гаса је „одахнуло“ након што је председник Русије Владимир Путин наложио да се повећају испоруке горива у складишта „Гаспрома“ у Европи, пише немачки лист „Велт“.
Аутор чланка примећује да је налог руског председника изгледао „скоро као успутна напомена“ те додаје да Путин „није решио енергетску кризу у Европи, али је његова фраза показала да је доминација Русије на тржишту неоспорна“.
„Док се 'зелени' свађају са социјалдемократама и Слободном демократском странком о коалицији по питању 'Северног тока 2', Путин једним предлогом обара цене гаса“, примећује новинар.
Такође се наводи да још није јасно колико ће гаса „Гаспром“ додатно испоручити, међутим, моментално је уследила реакција тржишта.
„Прошлог четвртка цена новембарских фјучерса на чворишту ТТФ пала је за 12 одсто, што је показатељ слабљења напетости на гасном тржишту у Европи“, наводи се у чланку.
Подсетимо, Путин је 27. октобра наложио „Гаспрому“ да након завршетка пумпања гаса у подземна складишта у Русији повећа испоруке у складишта компаније у Европи. Шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер је рекао да ће компанија извршити задатак. Дан након тога цена новембарских фјучерса за гас у Европи на отварању трговања пала је за девет одсто, на 950 долара за хиљаду кубних метара.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
РУСИЈА
Путин наложио „Гаспрому“: Повећајте испоруке гаса Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала