- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Проглашен нови списак авио-линија у јавном интересу: Први пут летови из Краљева и линија Ниш-Београд

© YT/MCN Marketing Centar NišАеродром Константин Велики у Нишу
Аеродром Константин Велики у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Влада Србије је, како пишу медији, прогласила нови списак авио-линија у јавном интересу, а на списку су се по први пут нашли и летови из Краљева, као и лет Ниш–Београд.
Од следеће године са нишког аеродрома „Константин Велики“ ће четири пута недељно саобраћати авиони на релацији Ниш–Београд–Ниш. Два пута недељно ће са нишког аеродрома летети авиони ка Франкфурту, Келну, Љубљани и Истанбулу, а у току летње сезоне и до Тивта и Атине.
У случају Краљева летеће се од Краљева до Истанбула, а у току лета и до Тивта и Солуна.
Линија у јавном интересу може да се прогласи ако се односи на руту ка аеродрому који опслужује регион у развоју, или ако рута има мање од 100.000 путника годишње, наводи се у Уредби о условима за проглашење линије у јавном интересу у ваздушном саобраћају.
Да би линија добила статус да је у јавном интересу потребно је и да превоз другим видом саобраћаја не задовољава потребе региона, да на линији не постоји комерцијални интерес за обављање редовног авио-превоза и да је релација значајна за привредни и друштвени развој Србије, а „нарочито за повезивање региона са индустријским центрима, привлачење инвестиција, повезивање са дијаспором“ и да се успоставља у редовном авио-превозу за период утврђен законом, преноси Блиц.
Погодности за обављање авио-превоза на линији у јавном интересу могу да обухватају и компензацију која се даје авио-превозиоцу, али у том случају износ не сме да премаши нето трошкове „узимајући у обзир одговарајући приходи који задржава авио-превозилац, као и разумну добит“, пише у Уредби.
Пре две године, Влада је донела одлуку о проглашењу линија у јавном интересу које су полетале са нишког аеродрома.
Летови до 12 европских градова су 2019. проглашени да су у јавном интересу: до Нирнберга, Франкфурта, Рима, Хановера, Љуљане, Салцбурга, Болоње, Будимпеште, Гетеборга, Фридришафена, Карлсруа и Тивта.
Карта Србија - Хрватска - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Србија од туризма може да заради као Хрватска: Има и скривени адут коме је сезона – 12 месеци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала