- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сеизмолог упозорава на могући јак потрес у Шумадији у наредних 10 година

© Sputnik / Лола ЂорђевићПолицијска трака
Полицијска трака - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Серија земљотреса који су протеклог викенда у кратком року погодили Младеновац, указују да је тај простор у којем их дуго није било, жив, да се у њему сакупила сеизмичка активност и да се у наредном периоду, можда за десетак година може очекивати јак удар у Шумадији, каже сеизмолог Славица Радовановић.
Она наводи да је од 1929. године па до сада земљотрес у Младеновцу јачине 3,7 степени по Рихтеру, четврти по јачини земљотрес на простору Шумадије. Истиче да нема разлога за панику, да би градње у том делу Србије требало да су добре, али да ови земљотреси треба да буду опомена за будуће градње и да се ојачају оне које треба.
„Они само указују да је тај простор жив, да просто дуго ту није било земљотреса таквих магнитуда, 20-ак година. Последњи су били 2001. код Барајева, а нешто мало пре тога сличних магнитуда код Азање и Велике Крсне. Све ово говори да је тај простор жив и да у њему, у којем су се пре стотинак година догађали јаки земљотреси, могу да буду генерисани такви“, објаснила је Славица Радовановић.
Док гледа карту земљотреса у Шумадији, она подсећа да се 1994. године догодио потрес у Смедеревској Паланци јачине 3,9, а 2001. у Барајеву јачине 3,7.
„Земљотрес јачоине 3,6 степени по Рихтеру дпгпдио се 1950. године скроз јужно, близу Краљева, на самој граници. Дакле последњих 70 година ту нисмо имали тако јак земљотрес, ако изузмемо рудничку трусну област. Гледамо само област северно од Рудника до Београда. Пре тога, био је 1929. године јачине 3,9 код Смедеревске Паланке.. Дакле, то је четврти најјачи земљотрес на простору Шумадије за све ове године, деценије, а сада их имамо у 20 година чак два“, наводи Славица Радовановић.
Објашњава да то значи да се полако на том простору акумулира сеизмичка енергија.
„Највероватније тај велики земљотрес неће бити ускоро, требало би да му претходи још неко веће убрзање. Сада би то требало пратити. Не бих рекла да ће се то догодити ускоро, али неки рок од 10-ак година јесте логичан да се очекује јак земљотрес на простору Шумадије“, додаје она.
На питаје да ли мора да дође на постору Шумадије до јаког земљотреса или може та сеизмичка активност да се заврши са неколико блажих, каже да ће се јак удар сигурно догодити односно да ће се та сеизмичка активност завршити великим ударом.
„Сад је само питање који временски период. То су просто где се преламају неки регионални утицаји. На том простору мора у једном тренутку да се догоди јак земљотрес“, каже за портал Телеграф Славица Радовановић.
Земљотрес, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СРБИЈА
Још један земљотрес код Младеновца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала