- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Си Ђинпинг спречен да се обрати учесницима климатског самита у Глазгову

Пратите нас
Кина је саопштила данас да председнику Си Ђинпингу није дата прилика да се преко видео линка обрати учесницима климатског самита ЦОП26 у Шкотској и да је уместо тога морао да пошаље писани говор.
Председник Си, који не присуствује скпу лично, послао је своје уводно обраћање шефовима држава и влада који учествују на климатском самиту у Глазгову у писаној форми, пренео је Ројтерс.
"Колико сам разумео, организатори конференције нису обезбедили видео линк", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин новинарима на редовном брифингу.
Кинески председник у писаном говору није понудио никаква додатна обећања у вези са борбом против климатских промена, али је позвао друге земље да одрже своја и "јачају међусобно поверење и сарадњу".
Посматрачи климатског самита изразили су забринутост да Сијево физичко одсуство у Глазгову значи да Кина није спремна да понуди више уступака у овој рунди преговора, преноси Танјуг.
Пекинг, међутим, подсећа да је Кина већ дала бројна обећања у прошлој години, између осталог да ће емисију штетних гасова елиминисати до 2060. године, да ће повећати укупни соларни и ветрогенераторски капацитет на 1.200 гигавата до 2030. године и од 2026. године ограничити употребу угља.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
СВЕТ
Ердоган кренуо ка Глазгову и одмах се вратио у Турску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала