- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмитов извештај није напад на Додика, већ на целу Српску

CC0 / / Босна и Херцеговина - илустрација
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Уочи седнице Савета безбедности УН посвећене ситуацији у БиХ, процурео је извештај тзв. високог представника Кристијана Шмита, у ком се чак 61 пут помиње Милорад Додик. Шмитов извештај није напад на Додика, већ на целу Републику Српску, оцењује политички аналитичар Стевица Деђански.
Седница Савета безбедности Уједињених нација, посвећена ситуацији у БиХ која је требало да се одржи данас, одложена је за период између трећег и петог овог месеца без образложења. У медијима су се одмах појавиле спекулације да је одложена из два разлога: прво, зато што су делови извештаја Шмита процурели у јавност, где се Милорад Додик апострофира као једини кривац за расуло у БиХ, док други тврде да се тражи модел по ком би Шмит могао да се обрати овом телу, с обзиром да Русија и Кина као сталне чланице СБ УН не признају његово именовање на место тзв. високог представника у БиХ.

Напад на РС, а не на Додика

Професор др Стевица Деђански каже да не треба унапред правити теорије завере зашто је седница одложена, јер може бити у питању нека бенигна ствар, али, како каже, искуство показује да треба бити опрезан. Оно што га више брине јесте чињеница да се Шмит у свом извештају није бавио кршењем права Срба ни стањем у БиХ, већ само Милорадом Додиком.

„Шмит је Додика апострофирао као реметилачки фактор у свом извештају и то смо навикли да чујемо од тзв. високог представника не само овог, него и претходних, али смо се потајно надали да ће овај нелегалан представник бити бар мало другачији. Нажалост, изгледа да смо се преварили. Но, он је као и они пре њега човек на задатку, па то треба тако и гледати. Много већи ми је проблем што видимо да део Срба из опозиције више не стоји уз виталне националне интересе везане за РС, посебно после разговара са америчким представником за Балкан Габријелом Ескобаром, запажа наш саговорник.

Додик говори оно што други не смеју

Деђански поред тога што сматра да је дискутабилно да ли ће се Шмитов извештај уопште појавити у УН, због вета две сталне чланице Русије и Кине у СБ које га не признају, ипак не искључује да може да дође до кршења међународног права и да се он огласи у СБ УН.
„Треба да разјаснимо нешто. Шмит у извештају говори о Додику, а многи кажу да Додик није РС, што је у неку руку тачно. Али у овом случају када је у питању опстанак РС, он као легално изабрани представник јесте РС. И Шмит када апострофира Додика, у ствари апострофира као реметилачки фактор цео српски народ у РС“, каже Деђански.
Јован Ковачић, председник организације „Ист-вест бриџ“ и председник српске националне групе Трилатералне комисије, не искључује могућност да ће се наћи модел који ће Шмиту омогућити да говори у УН. Он је, с друге стране, опрезан када коментарише Шмитов извештај јер је, како истиче, пренет из медија тако да не зна да ли се Шмит осврнуо и на друге две стране или само на Додика.

„Додик је једини који је храбар да каже јасно и гласно да нешто не ваља, али с друге стране то може и да му буде и мана коју његови, да тако кажем, непријатељи вешто користе, јер и када су и они сами, у проблем пусте Додика да говори и на неки начин привуче сву паљбу на себе. Да ли Додик то може да каже на мало дипломатскији начин, то је већ до њега. Али овде у извештају, рецимо, Шмит каже, нетачно, да ће Додик да упропасти реформе које су до сада урађене у БиХ, а тих реформи није било уназад најмање 15 година, колико ја знам“, констатује наш саговорник.

Може ли Шмит да се обрати у УН

Све што се до сада радило је, додаје он, само надоградња онога што је требало одавно променити, почев од система па надаље. Ковачић поводом дилеме да ли ће или не Шмит моћи да говори пред УН, с обзиром да није признат од стране Русије и Кине као легално избран представник, каже да увек може да се нађе начин да се прескоче нека правила и прилагоде ситуацији.
Кристијан Шмит је у свом извештају који је процурео у медије Додика окарактерисао као главну претњу по стабилност Босне и Херцеговине, уз коментар да се „Босна и Херцеговина суочава с највећом егзистенцијалном претњом послератног периода“. „Упорни и озбиљни изазови према основама Општег оквирног Споразума за мир ентитетске власти Републике Српске, на челу с највећом странком СНСД (Савез независних социјалдемократа) на челу са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, угрожавају не само мир и стабилност земље, већ и региона. Ако на то не одговори међународна заједница, то може водити ка поништењу Споразума за мир“, наведено је у уводу извештаја такозваног високог представника у БиХ, који су пренели медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала