- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски са Блинкеном о ситуацији у Донбасу и „Северном току 2“

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да је на маргинама климатског самита у Глазгову имао састанак са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном а да је главна тема разговора била безбедносна ситуација у Донбасу и војно-одбрамбена сарадња две земље.
„На састанку са државним секретаром Блинкеном размотрио сам напету безбедносну ситуацију у Донбасу. Разговарали смо и о војно-одбрамбеној сарадњи Украјине и САД, изазовима у сфери енергетике“, написао је Зеленски на Твитеру.
Блинкен је, према речима, портпарола Стејт департмента, потврдио подршку Вашингтона суверенитету и територијалној целовитости Украјине и спремност да ја јача њену енергетску безбедност.
„Државни секретар је потврдио непоколебљиву подршку Америке суверенитету, независности и територијалној целовитости Украјине. Он је поздравио кораке Украјине у борби против корупције и истакао да ће САД, заједно са саветницима, наставити да јачају енергетску безбедност Украјине, укључујући умањивање ризика повезаних са гасоводом ‘Северни ток 2’“, навео је портпарол Нед Прајс.
Подсетимо, Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је прошле недеље да је украјинска војска први пут применила ударну беспилотну летелицу „Бајрактар“ турске производње у Донбасу и а он је, према тврдњи Генералштаба, уништио непријатељски топ.
Летови војне авијације и дронова дуж контакт-линије у Донбасу забрањени су Минским споразумима. Међутим, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба рекао је да употреба дронова „не крши“ споразуме.
Тим поводом амбасадор Русије у УН Василиј Небензја је рекао да је употреба дронова у Донбасу је веома опасна игра која може да доведе до несагледивих последица.
Када је реч о сарадњи две земље у војној сфери, подсетимо да је Америка већ наоружала Украјину системима „џавелин“, као и другим наоружањем, а да је недавно портал „Политико“ обелоданио планове Американаца да израелским наоружањем ојачају противваздухопловну одбрану Украјине.
Према наводима „Политика“, конгресмени су Кијеву предложили тактички систем „Гвоздена купола“.

Зеленски пропустио излагање у Глазгову

Глазгов је тренутно центар света, све врви од светских лидера, новинара, звезда Холивуда попут Леонарда ди Карпија, прате се панели, „лове“ гафови, а својеврсну забуну направио је и председник Украјине, оставивши медијатора Џона Керија у чуду јер се није појавио за говорницом на свом панелу.
Ни Зеленски ни његово окружење нису објаснили разлоге за то, а медији спекулишу да је предност можда дао неким билатералним сусретима.
На панелу посвећеном глобалној иницијативи за смањење емисије метана говорили су амерички председник Џозеф Бајден , канадски премијер Џастин Трудо. Зеленски је требало да наступи после њих, али када је бивши амерички државни секретар Џон Кери као медијатор прочитао његово име – Зеленског није било у сали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала