Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Батут“ објавио одлуку о примени бустер дозе вакцине против короне

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“ објавио је да се, на основу одлуке Националног комитета за имунизацију, а према Стручно-методолошком упутству за спровођење ванредне препоручене имунизације у Србији, бустер доза вакцине против ковид 19 примењује код свих особа код којих је завршена примарна вакцинација.
Како је објављено на сајту „Батута“, бустер доза примењује се након најмање пет месеци од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе мРНК (Фајзер/Бајонтек) или векторске вакцине (Спутњик Ве (Гам-КОВИД-Вак), Астра Зенека).
Бустер доза се примењује и након најмање четири месеца од давања друге дозе, код особа које су претходно примиле две дозе инактивисане вакцине (Синофарм).
Бустер доза даје се и након најмање пет месеци од давања додатне, треће дозе, код особа са примарним и секундарним имунодефицијенцијама (особе које су након најмање 28 дана од друге дозе примиле мРНК вакцину, као додатну, трећу дозу).
Батут наводи да се оставља могућност да особа која се вакцинише изабере врсту вакцине која ће бити примењена као бустер доза.
Ако се вакцина Спутњик Ве (Гам-КОВИД-Вак) примењује као бустер доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине, наводи се у одлуци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала