- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Дан победе – филмске приче о освајању слободе“: Београдски синдикат – бисер културе Српског света

© Фото : Прсе центар, УНСМалколм Мухарем и чланови Београдског синдиката
Малколм Мухарем и чланови Београдског синдиката - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Филмски фестивал „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“ који ће се одржати у Новом Саду одржаће се од 10. до 14. новембра. Фестивал је требало да отвори концерт Београдског синдиката, „бисера културе српског света“ на Дан ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, али је наступ померен за 18. децембар.
Филмски фестивал „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“ одржаће се у Новом Саду од 10. до 14 новембра. Фестивал је требало да буде отворен солистичким концертом Београдског синдиката у новосадском Спенсу 9. новембра, али је наступ померен за 18. децембар. Међутим, према речима чланова Београдског синдиката, њихов наступ је само временски издвојен од фестивала, али не и духовно.

Београдски синдикат – бисер културе српског света

Први човек фестивала Горан Марић, оснивач Тесла глобал форума истако је да Београдски синдикат и његови чланови већ годинама, у континуитету сарађују са Тесла глобал форумом. Београдски синдикат добитник је признања Тесла глобал форума – „Бела голубица“, подсетио је Марић, у јавности познат као легендарни музички менаџер Малколм Мухарем.
„Реално говорећи, ми смо две генерације, ја сам радио у једном покрету који се звао Њу примитивс који је обележио Сарајево и једну епоху, а они су заиста више од групе, они су један покрет ког можемо назвати бисером Српског света, што се тиче културе“, каже Марић за Спутњик.

Није битан датум – важан је фестивал

Члан Београдског синдиката Блажо Вујовић истиче да се однос Синдиката са Малколмом Мухарему не заснива на интересу, као што би требало да изгледа однос групе и менаџера, већ на пријатељству.
Зато се у разговорима Синдикалаца са Малколмом дошло до идеје да се у оквиру филмског фестивала одржи и солистички концерт Београдског синдиката, први после скоро десет година у Србији, додаје Вујовић.
„Заиста се радујемо концерту јер ћемо наступити на једном лепом и симболичном месту, мислим на оквире фестивала. Одлагање концерта је последица мера, али суштина је да смо и даље везани за фестивал. То што је померено за други датум, то је мера коју смо сви усвојили због проблема у којима се сви налазимо, али је суштина да је концерт и даље у оквиру фестивала“, нагласио је Вујовић.

„Повратак у нормалност јер смо тако у могућности“

Члан Синдиката Бошко Ћирковић Шкабо каже да им је драго што ће после скоро деценије одржати велики концерт у Новом Саду, али не због недостатка средстава за живот, већ због недостатка животне енергије.
Додаје да су уживали на снимању недавно објављеног спота Синдиката „И даље кидам“ и да је велика привилегија да се са другарима с којима је на окупу већ 23 године и да се осећа као у рефрену песме – „С мојим будалама, иста сам далабу“.
„Нажалост, у последње две године нисмо нормално прославили рођендан нити смо имали прилике да заједно путујемо и радујем се што смо почели с пробама за тај концерт и што поново проводимо време на редовној бази у истој просторији и радимо нешто конструктивно као што је био рад на овој песми и споту, као и припреми за новосадски концерт. Концерт би требало да буде круна тог процеса, дружења у ствари, и томе се радујем. Једна од главних порука тог спота је – нормалност је нова нормалност, односно нова, нова нормалност. Ми хоћемо да се вратимо на нешто нормално, јер смо тако у могућности“, каже Шкабо.
Фестивал „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“ је смотра ратног, патриотског и духовног, православног филма на коме ће бити приказани српска и руска остварења. Спутњик је медијски партнер фестивала.
Навијачи Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
ДРУШТВО
Приче тзв. елите су примитивне и у основи антисрпске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала