- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Избегнута замка Запада: Како су Русија и Кина стопирале „високог представника“ усред Њујорка

© AP Photo / Markus SchreiberВисоки представник у БиХ Кристијан Шмит
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Такозвани високи представник БиХ Кристијан Шмит неће говорити на седници Савета безбедности УН, нити ће Канцеларија ОХР-а бити поменута у тексту резолуције који је усагласио Савет безбедности УН, на инсистирање Руске Федерације. С обзиром на ту чињеницу, јасно је да БиХ нема високог представника, каже Радован Ковачевић, саветник Милорада Додика.
Ковачевић у изјави за Спутњик напомиње да је ово потврда да није успела превара коју је Запад спремао да се кроз обраћање Шмита СБ УН „призна његов легитимитет као високог представника“.

Избегнута замка Шмита и Запада

„Дакле, све оно што од почетка говори Милорад Додик и представници РС да Кристијан Шмит није високи представник, сада је и дефинитивно потврђено и у СБ УН. Подсећам да се никада до сада није десило да се одржи седница СБ УН о стању у БиХ, а да се високи представник није обратио“, наводи Ковачевић.
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Шмитов извештај није напад на Додика, већ на целу Српску
Ковачевић напомиње да је део међународне заједнице, а ту првенствено мисли на Запад и на политичара Кристијана Шмита, жестоко лобирао да се продужење мандата Еуфора веже за верификацију њега као високог представника.
„Ми смо својим пријатељима у УН пренели да је такав потез за нас недопустив и да немамо ништа против продужења мандата Еуфора, али да не дозвољавамо да се на било који начин спомињу ОХР и високи представник. И то је нешто што је од великог значаја за РС“, истиче Ковачевић.

И РС има извештај за СБ УН

Оно што је сада јасно, према његовим речима, јесте да ће бити управо онако како смо ми рекли, односно, биће продужен мандат Еуфору, додаје Ковачевић, али тзв. високог представника неће бити ни у каквој причи.

„Битно је и то што је Шмит свој скарадан и потпуно лажан извештај имејлом послао на адресе чланица СБ УН. С друге стране и РС је директним путем прослеђен у УН и извештај Владе РС. Тако да уколико би било ко поменуо тај његов скандалозни извештај, и те како ће се чути и за наш извештај, који је за разлику од његовог тачан, прецизан и што је најбитније, заснован на чињеницама и Дејтонском мировном споразуму, наглашава Ковачевић.

Могућа је освета Шмита

На питање да ли може после овог пораза Шмита да се очекује његова освета кроз неке ригорозне мере према РС, наш саговорник одговара:

„По овоме што смо могли видети у овом наводном извештају, боље рећи срамном памфлету који је неко назвао извештајем тзв. високог представника БиХ, иако високи представник не постоји, може се очекивати апсолутно све да ураде што им падне на памет против РС. Само да подсетим да се у том наводном извештају Додик помиње 61 пут, наравно, у негативном контексту.“

Наш саговорник, међутим, напомиње да је од суштинског значаја што је сада још једном потврђено да високи представник у БиХ не постоји и да било ко ко се тако представља нема било какав међународни легитимитет, а самим тим ни било какву снагу нити утемељење да повуче било какав потез у БиХ.

РС ће игнорисати све

„Уколико повуче неки потез, РС ће то потпуно игнорисати, уз поштовање Устава БиХ и територијални интегритет БиХ и залагати се за то да се настави са поштовањем Дејтонског споразума, Устава БиХ и да се вратимо у оквире БиХ онако како то предвиђа Дејтонски споразум који смо сви потписали“, истиче Ковачевић.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Додик се огласио после отказивања седнице Савета безбедности и открио када ће разговарати са Шмитом
Влада РС је упутила свој извештај, у којем је јасно наведено да је кризу у БиХ изазвао бивши и последњи високи представник Валентин Инцко наметањем измена Кривичног закона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала