- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Командант Еуфора: Додик не прети, заједничка војска и није по Дејтону

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENЕУФОР
ЕУФОР - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Након упозорења да БиХ прете распад и нови сукоби које је у свом извештају навео високи представник за БиХ Кристијан Шмит, огласо се Еуфор.
Командант војне мисије Еуфора БиХ, аустријски генерал Александер Плацер рекао је да у изјавама српског члана Председништва Милорада Додика које би могле значити отцепљење Републике Српске, а које је помињао Шмит, у принципу не види "никакву класичну војну претњу".
Плацер је у изјави за бечки дневник Стандард оценио да је "безбедносна ситуација у БиХ стабилна".
Коментаришући најаву да ће се Република Српска повући из државне војске и створити своју посебну, Плацер каже да "заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму.
Подсетио је да су према Дејтонском споразуму постојале три војске у зависности од етничких група, а да је затим створена заједничка војска на основу, како каже, националне воље.
Према његовим речима, међународна заједница тешко може да спречи враћање на више војски, ако се то буде одвијало кроз нормалан законодавни процес.
Истакао је да, у случају да се војска распадне и из ње настану две војске, томе би, каже, требало да претходи основни политички и војни консензус. Уколико, како каже, не буде политичког консензуса за такво нешто, онда би "процена безбедносне ситуације морала да буде сасвим другачија".
"Морамо то пажљиво посматрати", рекао је Плацер и додао да је приметио одређену напетост међу становништвом. Он то тумачи тако што каже да медији и политичари држе становништво у сталном стању кризе.
Поводом актуелне расправе о продужењу мисије ЕУФОР Алтеа у Савету безбедности, Плацер истиче да су мандат Еуфора и његови задаци “потпуно одвојени од цивилних задатака високог представника”.
"С војне тачке гледишта, не би било никакве разлике да се из текста мандата ЕУФОР-а избришу референце на ОХР како бисмо продужили нашу мисију. Да ли би то наштетило Дејтонском споразуму, то је друго питање", рекао је и истакао да то не може да процени.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала