- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Необичан објекат у свемиру који непрестано експлодира: Нико не зна шта је, снима га кинески телескоп

CC0 / Pixabay/Nidhi Yashwanth / Магнетар
Магнетар - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Необичан објекат у свемиру, који непрестано „експлодира“ емитујући 1.652 удара енергије у кратком временском периоду, астрономи прате преко кинеског супер-телескопа ФАСТ. Научници су збуњени шта би могло да изазове те „експлозије“ и надају се да ће им један од најмоћнијих телескопа дати одговоре.
Објекат о коме се ради добио је назив брзи радио прасак (ФРБ), загонетни феномен који је први пут примећен 2007. године. ФРБ емитује пулсеве у радијском делу електромагнетног спектра. Они трају само неколико хиљадитих делова секунде, али производе енергију једнаку оној коју Сунце произведе за годину дана, пише „Лајвсајенс“.
Неки ФРБ-ови емитују енергију само једном, али неколико њих, укључујући и загонетни објекат под називом ФРБ 121102, који се налази у галаксији удаљеној три милијарде светлосних година, учестало понављају ударе енергије.

„Небеско око“ гледа необичан објекат

Тим научника почео је детаљно проучавање тог објекта уз помоћ највећег светског радио- телескопа, кинеског ФАСТ-а, познатог и као „Небеско око“, каже Бинг Жанг, астрофизичар са Универзитета Невада у Лас Вегасу..
„Небеско око“ је најосетљивији радио телескоп на свету, додаје он, па може да детектује податке које су други пропустили.
Научници су „Небеским оком“ до сада посматрали овај објекат око 60 сати, а у том периоду забележене су 1.652 експлозије, којих је у неким тренуцима било и по 117 на сат, што је највише до сада забележено. Резултати досадашњег проучавања објављени су у научном часопису „Нејчр“.
Већина ФРБ-ова се налази у веома удаљеном свемиру, због чега их је тешко проучавати. Научници су прошле године открили један у нашој галаксији, Млечном путу и установили да се ради о „мртвој“ звезди познатој као магнетар.
Магнетари су формирани од изузетно густих звезданих тела познатих као неутронске звезде, које имају јако магнетно поље. Међутим, још није јасно да ли су сви ФРБ-ови у свемиру и магнетари.
На који начин магнетари постају ФРБ-ови такође још нико не зна. Уколико је и ФРБ 121102 такође магнетар, подаци који су Жанг и његове колеге прикупили могли би да сугеришу да се јаке и кратке експлозије енергије догађају на његовој површини, а не у околном облаку гаса и прашине.

Магнетно поље милијардама пута јаче од Земљиног

Магнетари, који имају хиљаду милијарди пута јаче магнетно поље од Земље, могу понекад да имају епизоде емитовања енергетских експлозија. Астрономи који су проучавали ФРБ-ове сумњају да региструју радио-таласе било од иницијалних експлозија или од њихових удара у материјал који окружује звезду, каже Жанг.
Међутим, ФРБ 121102 понека емитује експлозије које се јављају у врло кратком временском размаку од само неколико хиљадитих делова секунде, што значи да оне не могу доћи од удара експлозивног таласа у материјал окружује звезду, објашњава Жанг.
Разлог томе је што је међузвезданом материјалу потребно време да би се загрејао, што му омогућава да емитује енергетски пулс, али и да се поново охлади пре него што емитује следећи, а хиљадити део секунде није довољно време за то, додаје астроном.
Викторија Каспи, астрофизичар са Мекгил Универзитета у Монтреалу, сматра како је могуће да многи ФРБ-ови исто раде, али да ниједан телескоп до сада није био осетљив као „Небеско око“, па нису ни могли да забележе толики број енергетских удара.
Црна рупа у свемиру – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Мистериозан сигнал из свемира понавља се на сваких 16 дана, научници немају објашњење
Радио сателит - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2020
Сигнал из свемира трајао је само пола секунде и узбунио је цео свет
Небеско око, највећи телескоп на свету - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2020
У потрази за ванземаљцима: Почео с радом кинески телескоп величине 30 фудбалских игралишта /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала