- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Постепено се обнављају канали комуникације са Вашингтоном

© Михаил Тургиев / Уђи у базу фотографијаРуска амбасада у Вашингтону: За „визни рат“ крива искључиво америчка страна
Руска амбасада у Вашингтону: За „визни рат“ крива искључиво америчка страна - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Руско-амерички канали комуникације постепено се обнављају, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов за телевизију „Русија 24“.
„До данас смо успоставили пословне односе на линији Савета безбедности, наравно, никада нисмо прекидали контакте преко министарстава спољних послова. Пре само две недеље овде (у Вашингтону) је боравила велика делегација коју је водио потпредседник Владе Алексеј Оверчук, која је одржала састанке са представницима различитих америчких структура. Начелник генералштаба генерал Герасимов састао са својим колегом у Хелсинкију. Све ово указује на то да се постепено поново обнављају, успостављају канали комуникације између две државе“, објаснио је Антонов.
Амбасадор је напоменуо да је најважније да ти контакти доведу до конкретних резултата у унапређењу односа између земаља.
„На крају крајева, постоји огроман број проблема. Први је вирус корона који је унео промене у нормалан живот Руса, Американаца и грађана широм света. Други су климатске промене о којима се сада расправља у Глазгову. Ми смо, наравно, заинтересовани за успостављање прагматичних, пословних и предвидљивих односа са Сједињеним Америчким Државама“, нагласио је Антонов.
Међутим, Сједињене Америчке Државе нису подржале предлог Русије да се пониште сва постојећа дипломатска ограничења, додао је Антонов.
„Наш предлог за поништавање свих постојећих ограничења није подржан ни у Стејт департменту ни у Белој кући. То питање сам лично покретао током својих контаката“, рекао је он.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су одговориле на бројне захтеве Русије о информационој безбедности, али већина захтева се игнорише.
Он сматра да без решавања ових проблема изградња нормалних односа између две земље неће бити могућа.
„Имам осећај да неки овде у Вашингтону полазе од чињенице да су нам потребни предвидљиво лоши односи у тој области. Наравно, са таквом поставком не можемо се сложити“, нагласио је амбасадор.
Према његовим речима, постојеће потешкоће одражавају се на свакодневни живот руских дипломата.
Антонов је, међутим, додао да постоји вероватноћа и да Сједињене Америчке Државе уведу нове санкције Русији, али да се без обзира на санкције, трговинско-економска сарадња између Москве и Вашингтона развија.
Руски амбасадор такође сматра да Сједињене Америчке Државе треба да ревидирају свој концепт „моралног егоизма“.
„Не може се рећи да не постоји вероватноћа да се објаве нове (антируске) санкције. Таква могућност постоји. Американци, по мом мишљењу, треба да преиспитају свој концепт моралног егоизма. У чему је суштина овог концепта? Својевремено је на то одговорио Хенри Кисинџер, који га је формулисао на следећи начин: ‘оно што је добро за Америку, добро је за цео свет’“, објаснио је Антонов.
Дипломата је нагласио да је у овом концепту „заборављено да имамо различите земље, различите приоритете, да су култура и историја такође различити“.
„Американци на економским и међународним тржиштима намећу своје приступе... При томе нам стално прете санкцијама. Важно је да су руска предузећа научила да раде под овим условима и проналазе начине да сарађују без кршења америчких закона, да сарађују са америчким колегама у корист америчких и руских економија након удара који је донео вирус корона“, закључио је Антонов.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков у уторак је позвао америчке власти да се укључе у дијалог са руском страном како би се поништила постојећа ограничења. Као одговор на антируске санкције које је увео Вашингтон и протеривање дипломата, Москва је увела ограничења на запошљавање америчких грађана Русије и других земаља у америчким дипломатским представништвима.
Русија: Позив Вашингтону да појача амбасаду у Москви и омогући издавање виза руским држављанима - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РУСИЈА
Русија: Позив Вашингтону да појача амбасаду у Москви и омогући издавање виза руским држављанима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала