- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски Центар за помирење у Сирији: „Бели шлемови“ припремају нове инсцениране нападе

© AP Photo / Syrian Civil Defense White HelmetsБели шлемови у Сирији
Бели шлемови у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Невладина организација „Бели шлемови“ припрема инсценирана снимања у провинцији Идлиб која није под контролом сиријских власти, како би оптужила Дамаск за напад на цивилно становништво, изјавио је заменик начелника руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији контраадмирал Вадим Кулит.
„Стигле су информације да се чланови псеудо-хуманитарне организације ‘Бели шлемови’ обучавају за провокације у циљу оптуживања владиних снага за неселективне нападе на цивилне објекте и становништво. Избор учесника за инсценирана снимања врши се у местима Кафер Кермен и Сармата у провинцији Идлиб“, нагласио је Кулит на брифингу.
Напомиње се да је за покривање провокације било планирано да се привуку представници медија на енглеском који су стигли на територију зоне деескалације Идлиб.

Израелски напад

Руски официр такође је саопштио да су око 2 часа прошле ноћи два тактичка ловца Ф-16 израелског ваздухопловства из области Голанске висоравни, без уласка у ваздушни простор Сирије извеле ракетни напад на објекте за позадинску подршку сиријских владиних снага у насељу Ел Кисва у провинцији Дамаск.
„Услед напада причињена је мања материјална штета. Међу сиријским војницима нема жртава“, истакао је Кулит.

Напади Нусра фронта

Он је додао да су припадници терористичке групе Нусра фронт (забрањене у Русији) четири пута гранатирали зону деескалације Идлиб.
„Протеклог дана у зони деескалације Идлиб забележена су четири гранатирања са положаја терористичке групе Нусра фронт (сиријска страна није забележила гранатирања). У провинцији Идлиб регистровано је једно гранатирање, у провинцији Латакиажја – три гранатирања“, констатовао је Кулит.
Он је додао да је руска војна полиција патролирала у провинцијама Алеп, Рака и Хасака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала